Jump to content

Hamarosan nem kell védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben

2021. 06. 29. 17:14

A két operatív törzs javaslatai alapján a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 5,5 millió beoltott felett megszűnik a kötelező maszkhasználat, továbbá védettségi igazolvány nélkül is lehet menni szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe és strandokra.

A maszkhasználatnál az egyetlen kötöttség az egészségügy területére vonatkozik, ahol a szabályozást az EMMI dolgozza ki. A védettségi igazolvány használata fennmarad tömegrendezvények esetében, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés-táncos rendezvények.

Az augusztus 20-i állami rendezvényeket biztonságban meg lehet tartani.

A legtöbb határátkelőn a normális rend visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnt a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll vissza a határellenőrzés. Ukrajna felé pedig maradnak az eddigi szabályok.

Július 1-jétől az uniós zöld útlevél is hatályba lép, ami papír alapon a Kormányablakokban lesz igényelhető, átvehető, elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül kinyomtatható. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és hétfőn valamennyi részletet ismertet a Kormány a zöld útlevél kapcsán. Három okból állítható ki az uniós szabályozás szerint a kártya: betegségen való átesettség, negatív PCR teszt, illetve az oltás - ezért található három QR-kód az igazolványokon. A szomszédos országokba már ma is ezek nélkül lehet utazni, hiszen Magyarországot az alacsony fertőzöttség miatt a zöld zónába sorolják.

Jövő héten nemzeti konzultáció kezdődik, amely a járvány utáni életről szól. A legfontosabb a gazdaság megerősítése, a munkahelyek védelme és a családok támogatása. A kérdések között szó van a minimálbérről, a családi adóvisszatérítésről és a hitelmoratórium meghosszabbításáról is.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)