Jump to content

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

2022. 08. 09. 15:51

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Magánszálláshely kisokos címmel kiadványt állított össze, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez - közölte az MTÜ kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

Magánszálláshely létesítésére és üzemeltetésére összetett jogszabályi feltételek vonatkoznak. A bejelentéssel kapcsolatos lépések, az adózási kötelezettségek, az üzemeltetés és az értékesítési lehetőségek számos kérdést vethetnek fel.

Az MTÜ most egy praktikus füzetben összegyűjtötte és rendszerezte azokat a teendőket, amelyekkel megkezdhető egy magánszálláshely működtetése. A kiadvány olyan javaslatokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a hatékony működést, a vendégfogadást és a jogkövető működést.

A közlemény idézte Bődi Ivettet, a turizmusstratégia megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettest, aki elmondta az MTÜ egyik meghatározó célja a tudásmegosztás és a szolgáltatók, különösen a magánszálláshelyek üzemeltetőinek edukálása. Magyaroroszágon 2021-ben a magánszálláshelyeken több mint 5 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami az összesített vendégforgalom 20 százalékát teszi ki. A magánszálláshelyek adták tavaly a teljes szálláshely-szektor bevételének 8 százalékát. Szerepük és számuk a koronavírus-járvány utáni újturizmusban egyre jelentősebb. Egy ilyen szálláshely létrehozásának lépései és a jogszabályi környezetnek megfelelő üzemeltetése azonban komplex feladat. Ebben nyújt nagy segítséget a kisokos, amellyel céljuk, hogy a létesítés folyamata átláthatóbbá váljon, és ezáltal is támogassák a szolgáltatókat.

Az MTÜ honlapján most közzétett dokumentum részletesen ismerteti többek között a magánszálláshely működtetésének lépéseit, a hatósági ügyintézés menetét, továbbá hasznos információkat tartalmaz az NTAK-adatszolgáltatással, az adózással, a jogdíjfizetéssel és egyéb pénzügyi kérdésekkel kapcsolatban is.

A magánszálláshelyek száma az elmúlt években dinamikusan nőtt. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) 2020-ban 20 ezer, 2021-ben pedig már 24 ezer magánszálláshelyet regisztráltak a szolgáltatók. Mára ez a szám meghaladja a 27 ezret.

A Magánszálláshely kisokos és az összefoglaló elérhető az ügynökség oldalán az mtu.gov.hu oldalon - olvasható az MTÜ közleményében.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)