Jump to content

Milyen az ideális strand? – Kiderült az ökológiai-kulturális hétvégén

2022. 08. 22. 15:44

Ökológiai-kulturális hétvégét rendeznek a Balatorium projekt keretében augusztus 26. és 28. között Tihanyban és Örvényesen. Az ökológiai szemléletű események között gyerekprogramok, előadások, workshopok is helyet kapnak.

Pénteken nyílt napot tartottak a Tihany egyik legszebb épületegyüttesében található Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, ahol szemléletformáló beszélgetésekkel, kiállításokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket, szombaton és vasárnap pedig az örvényesi szabadstrandon folyatódnak a programok – írták.

A rendezvényen olyan kérdésekre kaphattak választ a látogatók, mint az, hogy milyen az ideális strand, hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez, vagy hogyan hathat vissza a balatoni táj az emberre.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt projektje, a Balatorium ökológiai-kulturális programsorozata már péntektől változatos eseményeket kínál.

A Balatorium hétvégéje megismertette az érdeklődőkkel azokat a folyamatokat, amelyek a tó fokozott hínárosodásáért és algásodásáért felelősek. A szakemberek bemutatták a parti zóna kiemelkedően fontos élőhelye, a nádas, valamint az emberi tevékenységek – beépítés, horgászat, fürdőzés – szerepét is. Szó lesz a természetes partszakaszok visszaállításának fontosságáról és a strandrészek természetközelibbé alakításáról is.

Szombaton és vasárnap több területről érkező szakemberekkel is lesznek beszélgetések Örvényesen, többek között a borászat és a klímaváltozás viszonyáról vagy a helyes természetjárói magatartásról.

A Balatorium projekt kutatók és művészek összefogása a Balatonért. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD Alapítvány Balatorium kulturális programokon akarja láthatóvá tenni a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzá akar járulni a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdések társadalmi párbeszédéhez.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)