Jump to content

Változatos adventi programok Szegeden

2022. 11. 21. 16:11

Változatos adventi programokkal várják a szegedieket és a városba érkező vendégeket péntektől egy hónapon át a csongrád-csanádi megyeszékhelyen - tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t.

A több évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Karácsonyi Hetek jóval több mint egy hagyományos adventi vásár, rengeteg kisebb-nagyobb rendezvény, programelem teszi emlékezetessé mindenki számára.

A Dóm téren 2000-ben szervezték az első adventi kézműves-vásárt, a rendezvény pedig az évek során a helyiek és a turisták kedvelt találkozóhelyévé vált. A programsorozat fő helyszíne idén is a Dóm tér lesz, ahol a kézművesek és a kereskedők számtalan érdekességgel és karácsonyi ajándékötlettel, a vendéglátósok pedig forralt borokkal, kürtőskaláccsal és sok más finomsággal várják a látogatókat.

Az idei év újdonsága a Dómmal szemben felállított óriáskerék, melyből csodálatos kilátás nyílik az ünnepi fényekben pompázó belvárosra. A november eleje óta üzemelő óriáskerék 50 méter magasra viszi az érdeklődőket, akik szélvédett, zárt kabinokból gyönyörködhetnek a belvárosi panorámában.

Az advent heteiben péntekenként 18 órától izgalmas tűzzsonglőr-show varázsol majd egyedi hangulatot a Dóm térre, majd szombatonként zenés adventi programokat, vasárnaponként pedig gyertyagyújtást tartanak. A Fogadalmi templommal szemben állítják föl a város nyolc méter átmérőjű adventi koszorúját, amely elkészítéséhez 100-150 kéve fenyőgallyat és 40 négyzetméter dróthálót használnak fel. Az első adventi gyertyát november 27-én délután Botka László polgármester és Kiss Rigó László megyéspüspök együtt gyújtják meg.

A Dóm téri Mesés kuckóban a gyerekeket kézműves-foglalkozásokkal, interaktív játékokkal, mesedélutánokkal várják, a tér közepén pedig felépül a közkedvelt szalmalabirintus is. Forró italkülönlegességek, gasztronómiai specialitások és egy ünnepi találkahely várja a belvárosban sétálókat a Klauzál téren és Dugonics téren. Előbbi helyszínen a város karácsonyfája, a szökőkútnál pedig egy óriás rénszarvas és egy díszes mikulás szán lesz látható.

A Szegedi Karácsonyi Hetek pénteken délután az ünnepi fények felkapcsolását követően a Kövér Béla Bábszínház művészeinek óriás bábos felvonulásával kezdődik. A menetet a Klauzál térről a Dugonics téren keresztül a Dóm térre a Guiro ütőegyüttes kíséri.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)