Jump to content

Szombaton lesz a Vadlúd Sokadalom Tatán

2022. 11. 22. 09:31

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket szombaton Tatán.

A napot több tízezer madár kirepülése és behúzása fogja keretbe, a ludak kora reggeli ébredését csak a 12 órás madármegfigyelő verseny résztvevői jegyzik, de a ludak esti hazatérése sok látogatónak jelent maradandó élményt.

Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. Az esemény a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető, szakértő kommentátor segítségével.

Napközben az érdeklődők számos természetvédelemmel kapcsolatos bemutatót láthatnak. A különböző madárfajokról és védelmükről szóló előadások mellett harkálymegfigyelő túra, állatbemutató és sólyomröptetés is szerepel a vadludsokadalom.hu oldalon elérhető programban.

A gyerekeket kreatív játszóház, játékos távcsöves madárkeresés és madaras memóriajáték várja. A vásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat, de vásárolhatók madár- és természetvédelmi eszközök, valamint könyvek és madarakat ábrázoló festmények.

Azok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a fesztivál eseményeit az interneten, a vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhetik.

A Tatai Vadlúd Sokadalom különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta ramsari területen már csaknem 50 ezer, ezen belül a tatai Öreg-tavon 44 ezer vadlúd tartózkodott. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható.

Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel bővülhet. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)