Jump to content

Manneken Pis a legendás szobor

2015. 04. 24. 12:30

A Manneken Pis nem csak azért vált híressé, mert több tucatszor riadóztatták a hatóságot „szeméremsértő” póza miatt, hanem amiatt is, mert állítólag néha sört pisil.

 

A szobor amúgy is elég híres, és a jellegzetes mozdulat megörökítésének miértjére is több változat létezik. Az egyik egészen 1142- ig nyúlik vissza, amikor III. Gottfried leuveni herceg (két éves) csapatai a grimbergeni főurak Berthoud nevű szövetsége serege ellen harcoltak Ransbeke mellett (most Neder-over-Heembeek), és egy fára, egy korsárba függesztették fel a gyermeket, hogy erőt merítsenek belőle. A gyermek a közeledő ellenséget levizelte, akik egyébként el is veszítették a csatát.

Egy másik történet szerint a 14. században idegen sereg ostromolta Brüsszelt. A város már jó ideje tartotta magát. A támadók kitervelték, hogy robbanószereket helyeznek a városfalak alá, egy Juliaanske nevű brüsszeli kisfiú viszont véletlenül észrevette őket. Levizelte a gyújtózsinórt, így megmentette a várost.

Az éppen ürítő pozícióban megörökített kisfiú szobra Brüsszelben található, és az egyik közeli utcában van egy nőnemű párja, aki szintén pisil. A Manneken Pis szobrot egyébként 1698. –től hagyománnyá vált felöltöztetni. Ruhatára mára több mint 700 viselettel bír. Amíg Magyarország töltötte be az Európai Unió elnöki posztját (2011 első felében), havonta más magyaros népviseletbe bújtatták. Májusban például hímzett suba volt rajta.

Külön érdekessége, hogy a szobor állítólag néha víz helyett sört pisil.


(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Manneken_Pis)
(A kép forrása: wikipedia.hu)