Jump to content

A világ legnagyobb napelemmel működő hajója

2015. 06. 05. 12:30

A PlanetSolar, más néven az MS Turano, egy 38 000 napelem hajtotta monstrum, mely építése óta egy csepp üzemanyagot sem tankolt, pedig annak idestova már 5 éve.

A hajó két világrekorddal is bír: az egyik titulus a „világ leggyorsabb napelem hajtotta hajója”, a másik pedig „a legtöbb utat napelemmel megtevő jármű” kitüntetés.

Az MS Turano névre hallgató gigászi építmény a maga 95 tonnájával, 35 méter hosszúságával, 23 méter szélességével valóban a legnagyobb szolár hajó, melynek 537 négyzetméteres felületét 38 000 darab napelem borítja. A felszerelt több tonnányi napelem elektromos energiává alakítja a napenergiát, méghozzá 22-23%-os hatékonysággal, ami nagyszerű arány. Az így nyert energiával a hajó akár 14 csomós (kb. 25 km/h) sebességre képes. A napból nyert, fel nem használt elektromos energiát a hajó a két darab, az elektromos motor testébe épített 8,5 tonnás lítium akkumulátorban tudja tárolni.

A PlanetSolar második világrekordjának megnyerése az 585 napig tartó utazásnak köszönhető, mely idő alatt közel 60 000 km-t tett meg, fedélzetén a hat fős legénységgel. Természetesen az idő alatt sem tankoltak bele egy csepp fosszilis tüzelőanyagot sem.

Ha kíváncsi a világ legnagyobb óceánjárójára, itt megnézheti!


(A kép forrása: http://www.charterworld.com/)