Jump to content

Az eszköz, ami műanyag-mentesíti az óceánokat

2015. 06. 10. 16:00

A találmány, ami egy gigantikus hálóhoz hasonlít, az "öntisztuló óceán” elvére épül, aminek köszönhetően évente 1,5 tonnányi műanyaghulladékkal lesz kevesebb a vizekben. A projekt a jövő évtől indul.

 

Az innováció Boyan Slat, 20 éves környezetvédő fejéből pattant ki. Az általa megalkotott találmány egy gigantikus hálóhoz hasonlít leginkább, ami bevonzza a vízen lebegő szemetet, viszont nem engedi vissza azt a környezetébe.

A szerkezet több részből áll, melyeket az adott méretű lebegő szeméthalmaz méreteihez igazítanak. Az óceán hullámzásával a flakonok, eldobált hulladékok belekerülnek ebbe a tölcsérbe, ahol robotkarokkal, automatikusan különválogatódásra kerülnek. Természetesen a feltaláló azzal is számolt, hogy halak is belekerülhetnek a gigantikus hálóba, ezért úgy tervezte azt, hogy az intelligens robot karok felismerjék az állat és tárgy közti különbséget, illetve, hogy azok alatt/között az élőlények el tudjanak lavírozni, tehát kikerüljenek a „víztisztítóból”.

Az első éles bevetésre Japán partjainál kerül sor, jövő tavasszal, ahol a szerkezet két évig fog dolgozni. Ezáltal a térség összes vízen lebegő hulladékát meg tudná szüntetni. A háló kiterjedése közel két kilométeres lesz.


(A kép forrása: fabrique3d.com)