Jump to content

Bosco Verticale, az épület amiből fák nőnek

2015. 06. 14. 16:00

A bio építészet új technológiáját vezette be egy olasz építészcég, amely egyedülálló módon két toronyházra telepített egy vertikális erdőt, ami kb. 1 hektárnyi területnek felel meg.

A világon egyedülálló építészeti elképzelés, Milánóban valósult meg. A különleges ötlet, és a tökéletes kivitelezés, arra hivatott, hogy a betondzsungelt egy élhetőbb, zöldebb övezetté alakítsa, ahonnan nincsen száműzve a természet. A két torony zölddé tétele ezen felül hozzájárul, a légszennyezés redukálódásához, hiszen a centrumba telepített fák nagyban képesek megtisztítani a levegőt a széndioxidtól, illetve a növények növelik a páratartalmat.

Az egyenként 110 és 76 méteres épület közel egy hektárnyi erdőnek ad otthont. Nem egzotikus pálmafaerdőt kell elképzelni, hanem egyszerű hétköznapi fajtákat (pl.:bükkfa). A vertikálisan terjeszkedő zöldövezet több mint 900 fát 5000 bokrot és nagyjából 10,000 dús, talajtakaró aljnövényzetet foglal magába.

Nem csak az építészetben törekedtek a bio és természetesség felé törekvő innovációkra, hanem a növények karbantartását illetően is. Olyan öntöző- és szűrőrendszert is építettek, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel látja el a növényeket. A tornyok energiaszükségletét napkollektorok adják. Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy jelenleg ez a két épület a Föld legökocentrikusabb épülete.

A Bosco Verticale felépítése 65 millió eurót igényelt (ami kb. 20 milliárd forint), amiből a fák telepítése az összes költség csupán 5%-át tette ki.

(A kép forrása: hungeree.com)