Jump to content

A napelemes bicikliút

2015. 06. 18. 12:30

A Solaroad által fejlesztett napelem borítású bicikli utat nemrég vehették birtokba a bringások. Felmerült a kérdés, mi értelme a napelemes bicikli útnak? Garantáltan meglepődik, ha elolvassa a választ!

Hollandia közismerten nagy bringás nemzet, így nem csoda, ha a világon elsőként náluk valósult meg a napelemmel borított bicikli út.

Az elképzelés a Solaroadhoz köthető, akik azért a bicikli utak napelemesítésében látják az megújuló energiaforrás jövőjét, mert a teljes úthálózat felülete nagyobb, mint az összes napelemmel ellátható ház tetőfelülete. Az eddig elkészült 70 méteres útszakasz (a 100 méterből), Krommenieben, az Amszterdamtól északra fekvő településen található. Ha a maradék 30 méter is elkészül, a bicikli út azon szakasza három háztartás éves energiaigényét tudja majd fedezni.

A bicikli utat alkotó meghatározott útszakasz betonlapjaira, gyakorlatilag ráfektették a napelemeket, melyek felülete oldalirányban lejt, ami azért mérvadó, mert így az eső, a kosz, a kerekekről rákerülő szennyeződés nem tud megtapadni rajta, így nem árnyékolja le azokat. Természetesen a biciklisták általi terhelésre is gondoltak a tervezők, így a paneleket egy vastag, 1 centiméteres üvegfelülettel borították, melyek így több ezer kerékpáros napi átvonulása során sem törnek meg.

Az eddig elkészült 70 méteres szakasz 2,5×3,5 méteres panelekből áll, melyek hatékonysága ugyan 30%-kal kevesebb, mint a tetőre szerelteké, viszont mégis betudják hozni a különbözetből származó kiesést, hiszen sokkalta nagyobb felületen alkalmazhatóak.


(A kép forrása: telegraph.co)