Jump to content

Egy innováció, ami nem hagyja éhen veszni a kóbor kutyákat!

2015. 06. 29. 19:00

Végre egy tényleg hasznos találmány, ami egyszerre környezetvédelemre neveli a polgárt, és ezáltal nem hagyja, hogy a kidobott kutya éhen pusztuljon. Az összefüggés a kettő között, egy briliáns megoldás! Dobd újrahasznosítóba a pet palackod, cserébe egy kutya jóllakik.

Egy Török cégnek a Pugedonnak köszönhető az eszköz megalkotása, ami azóta világkörüli hódítóútját járja. A szerkezet a „vending machine” alapelvén működik. Azaz, hasonlóan, ahogy egy automata: bedobjuk a pénzt és megkapjuk érte a kiválasztott terméket.

A gépezet működése ez esetben annyiban tér el, hogy itt egy újrahasznosító egységbe dobjuk be a műanyagot, és cserébe a kutyamagasságban elhelyezett tálakba étel és tiszta víz kerül, ami az arra kóborló állatnak van fenntartva. Szóval, minél több pet palack kerül az újrahasonítóba, annál több étek kerül az állatok elé.

Ez egyrészről egy kiváló koncepció, ugyanis ötvözi a kellemeset a hasznossal. A nehezen elbomló szemét visszakerül a körforgásba, és a gazdátlan állatok sem maradnak éhen, akár win-win szituációnak is tekinthetnék, ha azt az aprócska tényt nem vesszük számításba, hogy a szerencsétlen négylábú ugyan jól lakik, de szerető otthont nem kap…

Egyébként Isztambulban 150,000-re tehető a kóbor állatok száma, amelyek etetéséről és ellátásáról az államnak kellene gondoskodnia. A városban nem először fordul elő, hogy ilyen sok állat van utcán. Az 1910-es években ezt úgy oldották meg, hogy a gazdátlan kutyákat begyűjtötték, egy szigetre deportálták, élelem nélkül. Szerencsére most nem ilyen brutális módszerhez folyamodtak, ez pedig az aktivisták és lakosok összefogásának köszönhető.

Talán ezzel a módszerrel nem csak az állatok éhezésének csökkentése, hanem az emberség és a törödni vágyás érzete is felébred mély szunnyadásából.

(A kép forrása: http://www.earthporm.com/)