Jump to content

Bűn ellen jósággal lép fel a Ndébélé törzs

2015. 08. 07. 16:00

A Ndébéléról szóló történetek legismertebbjei a különös büntetési rendszerükkel foglalkoznak. Ahelyett, hogy szidalmazással, veréssel, megszégyenítéssel reagálnának a rosszcselekedetre, inkább egy teljesen más módszert választottak, amit talán nekünk a „fejlett” embereknek is el kéne sajátítanunk…

Afrikában él egy Ndébélé nevezetű törzs. Tagjainak száma kb. 1,1 millió főre tehető, és Mpumalanga, Gauteng and Limpopo tartományok területén élnek. A Ndébélék tradicionálisak, spirituális gyökereiket a mai napig őrzik, ami megmutatkozik a művészetben és egymáshoz való viszonyulásukban is.

A Ndébélé emberek szerint mindenki eredendően jónak születik, de élete folyamán olykor eltévelyedhet, épp ezért a rossz döntést nem szabad erőszakkal, elrettentő, példastatuáló módon büntetni, hanem jósággal kell fellépni ellene. Épp ezért, ha a törzs tagjai közül valaki valami rosszat cselekedett, azt a törzs többi tagja körbeállja és két napon keresztül újra és újra elsorolják neki, hogy mennyi jót cselekedett életében, hiszen szerintük mindenki jónak születik, jóra törekszik, csak néha rosszul dönt.

A törzs tagjai a rossz cselekedeteket úgy értelmezik, hogy az illetőnek segítségre van szüksége, mert egy kicsit „elvesztette” önmagát. Hogy visszataláljon valódi természetéhez, körülállják és jó tettei sorolásával igyekszenek segíteni a helyes ösvény megtalálásán.

A történet valósságáról nem érdemes vitát nyitni. Lehet, hogy csak egy jól megírt, idealisztikus világképet pároló egyén belső kivetülése, vagy egy felvilágosult szerző szüleménye, de nem is ez a lényeg, hanem a mondandója.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: demilked.com)