Jump to content

Angliában birkákkal biztosítják a Wifit, a vidéki területeken

2015. 09. 02. 16:00

Hajmeresztő ötlettel rukkoltak elő a Lancaster Egyetem kutatói. Arra a következtetésre jutottak, hosszas kísérletezgetések után, hogy a legegyszerűbben akkor lehetne internethez jutni a semmi közepén, ha birkák szolgáltatnák azt. Letesztelték. Működött.

A léghajók és katonai drónok után talán a birka lesz az igazi befutó, a vidéki internet szolgáltatást illetően. Professzor Gordon Blair, aki a különös kutatást vezeti, úgy nyilatkozott róla, hogy ez egy nagyobb projekt részét képezi, amely nem csak a vidék internet lefedettségre irányul, hanem annak segítségével, megoldani a mezőgazdasági szennyezés problémáit. Ezen felül a komplett rendszerrel figyelni lehetne az aszály és árvíz bekövetkeztét, amelyek megjósolásával a szarvasmarha tenyésztést is könnyebbé tennék.

A 18 hónaposra tervezett kutatás Wales északi részén, Conwy megyében vette kezdetét decemberben.
A vizsgálódásban résztvevő állatok mindegyikét felszerelték egy elektromos nyakörvvel, na de nem olyannal, amire gondol! Ez szimplán csak megfigyeli a szokásaikat, viselkedésüket, és felméri szükségleteiket, illetve internetet is termel, egészen addig, míg az állatok nyakán van. Amerre ők járnak, nyomukban Wifi terem. Mert a vezeték nélküli internet mindig utat tör magának.
A nyakörvek egyébként 144 és 900 MHz frekvenciájú sávok között mozognak. Hatótávolságuk 5 km.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: technozard.com)