Jump to content

Egy víz alatti kultúra nyomában – Filippínók

2015. 09. 03. 12:30

A Tagbanua törzs tagjai a modern társadalomnak hátat fordítva, nomád életet élnek a tengeren. Napjaikat a halászat, vadászat teszi ki. Hasonlóan a borneói törzshöz, ritkán engednek maguk közé idegeneket, most mégis kivételt tettek. Lenyűgöző fotóriport, egy láthatatlan világról.

A Tagbanua törzs a Filippínók egy népes csoportja, akik arról váltak ismertté, hogy mellőzve az elektromos áramot, a fejlett társadalom nyújtotta kényelmet a természet kegyeire bízva töltik mindennapjaikat a tenger közepén. Ez a fajta életmód napjainkban nem gyakori. Egyetlen törzs él hasonlóan vízi nomádként: a borneói Bajau törzs.

Mindkét törzs tagjai életük nagy részét az óceánon, tengerben töltik, halászattal, vadászattal, gyöngykereséssel. Ez a normád életforma egyrészről választott, másrészről egy kicsit a kényszer szülötte is. Sokan azért fordultak a tengeri életmód felé, mert ez tűnt egyetlen megélhetésüknek, amiből családjuk fenn tudják tartani. Persze akad olyan is, aki tradicionális meggondolásból csatlakozott a víz vándoraihoz.

Az ott élők szó szerint a tengerből élnek. Mindennapi ételüket és az eladásra szánt tengeriuborkát is a vízből nyerik, de nem panaszkodnak. Sőt. Ha végignézi a róluk készült fotóriportot boldog, életerőtő duzzadó embereket lát majd. Nyoma sincs szomorúság vagy elégedetlenség érzetének tekintetükben. Nekik még meg van az, ami modern társadalom korlátai közé szorított emberből kiveszőfélben van: az élet öröme.

A képekért ide kattintson!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: dailymail.co.uk)