Jump to content

Kínában a tetőre menekül a családi ház építészet

2015. 09. 05. 16:00

Kína mindig is a különleges megoldásokról volt híres. A földalatti bunkerlakások mellett most megjelentek a bevásárló központok tetejére épített kertvárosi házak, kerttel, medencével. Ahogy kell.

Zhuzhou és Hengyang városa építészeti szempontból kitüntetett szerepben van. Kína eme két régiója büszkélkedhet elsőként a világon azzal, hogy ténylegesen kihasználnak minden talpalatnyi szabad helyet az építkezésre, ugyanis bevásárló központok tetejét kezdték el kertvárosi otthonokat idéző családi házakkal betelepíteni.

Az ötlet két évvel ezelőtt született meg, és szinte azonnal a megvalósítási fázisba lépett. A tulajdonos és kivitelező a Zhuzhou Jiutian Real Estate először négy darab kétszintes házat épített fel a nyolcemeletes bevásárlóközpontok tetejére.

A tervezés során nem csak arra fordítottak különös figyelmet, hogy a házak a mai dizájnnak megfelelően nézzenek ki, hanem arra is, hogy a lehető legtöbb szabad felületet zöldterületté alakítsák, ami így tájdekorációs funkciót is ellát a városban. Mivel a bevásárlóközpontokat felhőkarcolók övezik, így az ablakon kitekintők a betonrengeteg helyett egy talpalatnyi, üde színfolton pihentethetik szemüket.

A zöldtetők számának növekedése az elmúlt hét évben megugrott. Nem csak amiatt, mert a tehetősebbek egyszerűen igénylik a klasszikus családi ház+kert felállást, hanem amiatt is, mert így talán csökkenthetővé válik az állandó szmog mennyisége a levegőben.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: dilymail.co.uk)