Jump to content

Bizarr ételkülönlegességek a világ minden tájáról

2015. 09. 12. 12:30

Ha úgy érzi már egy kiadós disznótoros is megfeküdné a gyomrát, akkor Önnek nem ajánlatos kipróbálni az alábbi „specialitásokat”.

Egyes országok ételkülönlegességeit, a gasztronómia elkötelezett hívei azonban szívesen fogyasztják. Íme néhány furcsa „ínyencség” a világ különböző pontjairól.

A magyar ember egy kiadós vasárnapi ebéd mellé desszertként szívesen fogyasztja a hagyományos palacsintát, a svédeknek is megvan a maguk egyedi palacsintája, ám a „blodplättar”, vagyis a véres palacsinta. Elkészítése a mienkhez hasonló, de tojás és liszt helyett, tejből vajból, disznóvérből és hagymából készítik.

A Boodog” egy Mongóliában igen közkedvelt különlegesség. Kecskéből készítik, meglehetősen drasztikus módon, az állatot ugyanis kibelezik, a májat, vesét, belsőségeket, feldarabolják,majd vöröshagymával és sóval ízesítik. Ezután forró kövekkel vegyítve visszahelyezik az állat testébe. A forró kövek belülről megpárolják a húst, az állatot kívülről megperzselik, majd a szőrét lekapargatják. Ezután pedig elfogyasztják.

S ha azt gondolná,hogy a mongolokon nem lehet túltenni, téved. Az „Escamole” egy kedvelt Mexikói étel, ránézésre rizsre vagy a bulgurra emlékeztető,de valójában nem más, mint a fekete „Liometopum” óriáshangya tojásai, amit az itt élők előszeretettel fogyasztanak. A tojásvadászat azonban nem egyszerű folyamat, mivel a hangyák megpróbálják megóvni őket, gyakran csípnek bele a gyűjtőkbe. Ez az étel az ínyencek egyik kedvence, újabban mexikói kaviárnak is nevezik. Állaga a túróra emlékeztet, íze krémes dióhoz, illetve mogyoróhoz hasonlítható.

Kínában és Koreában előszeretettel fogyasztott alkoholos ital, az úgynevezett „egérbor”. Ez a „specialitás” nem csak, hogy gusztustalan, de az elkészítési eljárás is igen kegyetlen. A hagyományok szerint újszülött egerekből készítik. A kisegereket születés után elválasztják anyjuktól és még elevenen beledugják őket a rizsborral teli üvegekbe. A fogyaszók meggyőződéssel állítják,hogy ez az ital mindenre gyógyír.

Délkelet-Ázsiában a „Balut”, egy szintén hasonlóan embertelennek tűnő fogás, ugyanis a kifejlett kacsaembriókat megfőzve fogyasztják. A Fülöp-szigeteken és Vietnamban közkedvelt reggeli „csemege” a kacsaembrió. A tojást amiben az állat fejlődik egyszerűen, csak megfőzik, és már ehető is.

Végezetül pedig íme, egy tradicionális grönlandi étel, a „Kiviak”, melyet a helyiek különleges alkalmakra (esküvő,születésnap) tartogatják. Az elkészítéséhez szükség van fókabőrre és kisebb testű tengeri madarakra (pl.Lundra). A madarakat mindenestől bekenik fókazsírral, majd beletöltik a fóka bőrébe, ezután pedig szorosan összervarrják. Majd 3 hónapra a földbe ássák, egy nehéz kővel a tetjén, mely folyamatosan nyomja ki belőle a levegőt. Miután a madarak erjedésnek indulnak az állat bőrében, kiássák és megkopasztják őket. Húsát pedig felszolgálják.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: ourneyswithintravelblog.com)