Jump to content

A különleges vasút, ami keresztülmegy egy házon

2015. 10. 03. 16:00

Kína szokatlan vagy inkább alkalmazkodó megoldásai közül az egyik a chongqingi vasútvonal, mely különlegessége, hogy egy adott szakaszán a sínpálya egy épületen keresztül halad.

Kína a különös megoldások országa. Elég csak a bevásároló központok tetejére épített kertes házakra, vagy a Peking alatt, bunkerlakásokban élő közel egy millió emberre gondolni. De nem csak a lakhatásban, hanem közlekedés terén is képesek egyedi innovációkat alkalmazni, melyre remek példa a nemrégiben átadott környezetbarát autópálya. Ennek különlegessége, hogy az építészek megkerülték az épülő autópálya „útjában” álló hegyet, mintsem hogy megbolygassák annak élővilágát. A komplett lakóépületen átívelő vasútpálya, azonban nem tűnik a legjobb ötletnek, noha nem gyakori megoldásról van szó.

A kínai chongqingi vasútvonal régóta szállít utasokat, 2004-től pedig a bővült vasúthálózat részeként, egy házon is keresztülhalad. A megoldás korántsem mondható jónak, hiszen a ház minden emelete lakott. Minden egyes vonatáthaladáskor az épület alapjaiban megremeg, a szerelvények hangja pedig örökös fülsikerítő zajforrás. Hiába igyekeztek a tervezők mérsékelni az áthaladással járó zajt és rezgést, egy bizonyos szint után már nem csökkenthető.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: ritebook.in)