Jump to content

Az építkezési robot, ami két nap alatt felhúz egy házat

2015. 10. 28. 16:00

Hadrianus után szabadon az ausztrál mérnökök által létrehozott robot – Hadrian- képes arra, hogy alapjaitól a háztetőig mindent helyrerakjon két nap alatt.

Ausztráliában a szakmunkások hiánya addig fajult, hogy egy vállalkozó szellemű mérnökcsoport megalkotta a robotot, ami kiváltja a kőművesek munkáját. A Mark Pivac mérnök agyában megfogant ötlet gyorsan a megvalósítás útjára lépett, így jött létre Hadrian a kőművesrobot.

A kőművesség gépiesítésével nem csak időt és pénzt spórolhatnak a vállalkozók, hanem hírnévre is szert tehetnek, hiszen a találmány abszolút egyedülálló.

A robot számítógép vezérlésű, és mielőtt munkába állna egy 3D-s tervezőrendszer segítségével (Computer-Aided Design) a mérnökök megtervezik a folyamat minden egyes részletét, amit a robot majd követni fog.

Hadrian mindent megcsinál, amit kell. Maltert kever, téglát rak, előkészíti a fali vezetékek helyét, közben pedig folyamatosan szkenneli a kész falakat, hogy az egyezik-e a tervekkel. Nagy előnye, hogy éjjel-nappal megállás nélkül dolgozik, és óránként 1000 téglát tud a helyére rakni, tökéletes pontossággal (a tavalyi kőműves világbajnokság győztese 743 téglát tudott egy óra alatt egymásra tenni).

Hogy még érzékelhetőbb legyen a mérnöki csoda: a robot egy három szobás családi ház teljes falazatát két nap alatt elkészíti, egy év alatt pedig egy kisebb falu vagy lakópark is szóba jöhet.

A gép kereskedelemben még nem kapható, de tervezője már azon igyekszik, hogy piacképessé váljon.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: americanonline.com)