Jump to content

A Mount Rushmore, érdekességek a portrékról

2015. 11. 07. 16:00

A világhírű szoborcsoport a Fekete-hegység éke. elkészítése közel egy millió dollárt emésztett föl. Építője Gutzon Borglum különleges alkotásának, különleges története van.

A Mount Rushmore négy elnök: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, és Abraham Lincoln portréját takarja. A készítője Gutzon Borglum 57 évesen kezdett hozzá megalkotásukhoz 1927-ben és élete hátralevő részében ezen dolgozott.

A férfit nagy hazaszeretet és állandó jókedv jellemezte, a korbeli információk szerint mégis nehéz volt vele együtt dolgozni. Örökösen a média középpontjában állt, ami nem meglepő, hiszen a kifaragásról a kőfejtőkig mindent ő irányított.

A munka során sűrűn nézeteltérések alakultak ki Borglum és a nemzeti park során, így többször le kellett állni az alkotási folyamatot. Persze szépen lassan azért kivehetővé vált az első elnök Washington arca (1930), majd Jefferson (1936), Lincoln (1937), és végül Roosevelt. A komplett szoborcsoport 1939-re lett kész. A legutolsó szobor igazi kihívás volt Borglum számára, és mint mondta, azért választotta Roosevelt-et a negyedik elnöknek, mert a szemüveg kifaragása izgalmas kihívásnak ígérkezett számára.

Mire az utolsó simítások is befejeztek Borglum meghalt, így nem élte meg művének felavatását.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: amazonaws.com Forrás: A világ száz csodája)