Jump to content

Immár eskethet is a spagettiszörnyegyház Új-Zélandon

2015. 12. 19. 16:00

Engedélyt kapott az esketésre a Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház Új-Zélandon.

Az egyház magukat pasztafárinak nevező tagjai szerint a világegyetemet egy spagetti- és húsgolyóalapú repülő teremtmény hozta létre, ugyanakkor a vallás hivatalos honlapja szerint is akadnak olyan követők, akik paródiavallásként, ironikus mozgalomként tekintenek a kezdeményezésre.

Az esketési engedély megadásáról az új-zélandi kormány hivatalos lapja számolt be. Jeff Montgomery anyakönyvi irattárvezető szerint döntését kizárólag arra alapozta, hogy a szervezet támogat-e, népszerűsít-e valamilyen vallási, filozófiai vagy humanitárius meggyőződést. "Ezen hiedelmek vagy meggyőződések érvényességéről nem tisztünk ítélkezni" - idézte Montgomeryt a BBC News.

A Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház egyik névtelenségbe burkolózó vezetője a Radio New Zealandnak elmondta, hogy a következő lépés egy eskető jóváhagyatása lesz. Hozzátette, hogy a pasztafári esküvőn a kalózjelmeztől kezdve a fejfedőként szolgáló tésztaszűrőig bármit lehet viselni.

Ezzel arra utalt, hogy évekkel ezelőtt egy osztrák férfi tésztaszűrővel a fején készíttetett magáról képet a jogosítványához, hogy fellépjen az egyházi kiváltságok ellen. Korábban ugyanis azt olvasta, hogy a jogosítványok igazolványképe nem ábrázolhatja fejfedőben a tulajdonost, kivéve, ha a fej eltakarása vallási célt szolgál. A férfi ezért a "pasztafári vallás" követőjének mondta magát az igazolványkép készítésekor, és végül meg is kapta az iratot.
Hasonló akcióval próbálkoztak a múlt hónapban Németországban, akkor fejre kötött kalózkendővel, ám ez a próbálkozás sikertelennek bizonyult.

A "pasztafári egyházat" 2005-ben az Egyesült Államokban alapította az amerikai Bobby Henderson azzal a céllal, hogy bírálja a kreacionizmus (intelligens tervezés az evolúció tanával szemben) szerepeltetését az amerikai iskolai oktatásban, és követelte, hogy elméletét is oktassák az iskolában, mint harmadik, az előző kettővel egyenrangú tant.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: hdwalley.com Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)