Jump to content

Cápaveszélyt jelző "okosbóját" tesztelnek egy ausztrál strandon

2016. 02. 17. 20:19

Cápaveszélyre figyelmeztető "okosbóját" helyeztek üzembe hétfőn egy sydneyi strandon.

A szonártechnológiára épülő Clever Buoy nagyjából 500 méterre lebeg a parttól és okostelefon-alkalmazáson keresztül küld értesítést a vízimentőknek, ha egy kétméteres, vagy annál nagyobb élőlényt észlel 300 méteres körzetében.

A nyugat-ausztráliai Shark Mitigation Systems nevű vállalat fejlesztését hétfőn helyezték üzembe a sydneyi Bondi Beach-en, ahol hónapokig fogják tesztelni az új technológiát.
Az új cápaészlelő-rendszer a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam vezetősége által meghirdetett 16 millió dolláros stratégia része, amelynek célja a cápatámadások számának visszaszorítása.

A bója észlel minden kétméteres, vagy annál hosszabb úszó alakot, majd annak mozgási mintáját elemezve állapítja meg, hogy cápa közelít-e a parthoz - írta a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

A Shark Mitigation Systems társalapítója, Craig Anderson szerint az "okosbója" az esetek 90 százalékában sikerrel észleli a nagy cápákat. A szakember szerint a fejlesztés alapja egy rendkívül kifinomult hangradar, amely az arcfelismerő technológiákhoz hasonló szoftverrel párosul.

Anderson szerint azért csak a két méternél nagyobb cápákat jelzi az eszköz, mert világszerte az a tapasztalat, hogy az ennél kisebb tengeri ragadozókkal való találkozás nem szokott halálos kimenetelű lenni.

Új-Dél-Wales állam partjainál megfigyelő állomásokat is felállítanak a héten a megjelölt cápák nyomon követésére. Ausztrália az egyike azoknak az országoknak, amelyekben legtöbbször támadnak cápák fürdőzőkre. Tavaly 22 provokálatlan cápatámadást jelentettek az országban.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: envato.com Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)