Jump to content

Tilos a lítium-ion akkumulátorszállítás a repülőgépeken

2016. 02. 24. 09:38

A Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet (ICAO) legújabb döntésének értelmében április 1-jétől tilos lesz rakományként utasszállító repülőgépeken lítium-ion akkumulátorokat szállítani. De miért veszélyes az anyag a repülésbiztonságra nézve?

A lítium-ion akkumulátorok a legfrissebb adatok szerint veszélyesek a repülésbiztonságra, mert akár olyan tüzet is képesek okozni, amely elpusztíthatja a repülőgépet. Az ICAO döntése ugyan nem kötelező érvényű, de egyfajta íratlan szabályként azokat a világ legtöbb országa végrehajtja.

Lítium-ion akkumulátort felhasználó eszközökből pedig bővelkedik a világ. A mobiltelefonoktól kezdve hordozható számítógépeken át egészen a hibrid meghajtású autókig. Csak 2014-ben 5,4 milliárd lítium-ion cellát gyártottak világszerte. Többségüket teherhajókon szállítják, de eddig mintegy 30 százalékukat repülővel juttatták el rendeltetési helyükre. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) adatai szerint azok az amerikai légitársaságok, melyek vállalták ilyen akkumulátorok szállítását, évente 26 millió utast szállítanak.

És most jön az érdekes csavar: 2006 óta legalább három teherszállító repülőgép semmisült meg olyan, repülés közben kialakult tűz miatt, melyben szerepük volt lítium-ion akkumulátoroknak. A pilóták nemzetközi érdekvédelmi szervezet éppen ezért a teherszállító repülőkre is kiterjesztette volna a tilalmat, de ezt nem sikerült elérniük; az ICAO azt írta elő, hogy a teherszállítókon lévő akkumulátorok legfeljebb harminc százalékig lehetnek feltöltve. Egyébként több tucat légitársaság már a tilalom előtt sem vállalt lítium-ion akkumulátorok szállítását.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: vox-cdn.co Forrás: vakaciozzunk.hu/hirado.hu