Jump to content

A Föld leghidegebb falva

2016. 03. 16. 16:01

Míg nálunk a mínusz tíz fokos hőmérséklet is fennakadást okozott a mindennapi tevékenységekben, addig Ojmjakon falu lakói számára megszokott, hogy télen mínusz hatvan fok van (!), de nem meglepő az sem, ha kevesebb.

A furcsa nevű település Oroszországban, Kelet-Szibériában, Jakutföldön található. A sarkkörtől mindösszesen 350 kilométerre található, így nem csoda, hogy olykor -60°C-ig hűl a hőmérséklet. A zord körülményeket nem is bírják sokan, csupán 521 ember lakja.

Ojmjakonban a sarkkörhöz való közelsége miatt a nappalok hossza igen változó. A téli időszakban alig három órát süt a nap, míg júniusban akár huszonegy órán át.

Ojmjakon a Föld leghidegebb települése, a falu neve paradox módon mégis azt jelenti: "ahol a víz nem fagy be”. Ennek ellenére a talaj mindig fagyos és itt mérték az eddigi legalacsonyabb hőfokot is, ami -71,2 °C- fok volt. Ezt 1926. január 26-án rögzítették, habár az adat vitatható, mert a hőmérsékletet nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki. Ezt követően 1933. február 6-án mértek rekordnak számító hőfokot, ami –67,8 °C volt.

Az évi hőingás is teljes mértékben eltér a normálistól, a legszélsőségesebb esetben eléri a 100 fokot is. Jól példázza ezt az is, hogy nyáron feljegyeztek 30 foknál magasabb hőmérsékletet, télen pedig mínusz 60 foknál hidegebbet is. A hótakaróval borított napok száma, átlagosan 214 nap/év.

Az egyetlen felmelegedést a településen található meleg vizű forrás nyújtja és az otthon falai.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: imgur.com)