Jump to content

Épül az első, teljesen robotokkal termelő gyár Kínában

2016. 03. 27. 12:31

A kelet-ázsiai országban úttörőnek számító létesítmény tulajdonosa a precíziós elektromos alkatrészeket gyártó sencseni Everwin Precision Technology, mely Kína-szerte több mint ötezer embert alkalmaz.

 

A vállalat bejelentése szerint az új, tungkuangi gyárában kezdetben ezer robotot alkalmaznának a gyártósorok mentén, évente mintegy kétmilliárd jüanos (88 milliárd forint) gyártókapacitással. Mindössze karbantartásukat, a robotok felügyeletét és a cég adminisztrációját végző alkalmazottak lennének emberek, összesen mintegy kétszázan, tizedére csökkentve a hagyományos körülmények között szükséges mintegy kétezres munkaerő-állományt – kalkulálta a cég. Az Everwin kínai sajtóban nyilatkozó képviselője szerint nem csupán a költségek csökkenek majd a robotok alkalmazása nyomán, de a termelés hatékonysága és biztonsága is fokozódik.

Az Everwin ugyan az első, ám közel sem az egyetlen kínai cég, mely teljesen robotmunkára kíván váltani. Tavaly ősz óta a tungkuani gazdasági és információs technológiai iroda szerint a városban több mint félezer vállalat összesen 4,2 milliárd jüant (185 milliárd forint) fektetett robotok alkalmazásába. A robotok alkalmazása a következő évek meghatározó trendje Kínában – fogalmazott februári jelentésében az IFR nemzetközi robotikai szövetség.

A szervezet adatai szerint jelenleg minden tízezer munkásra harminc robot jut most az országban, miközben Japánban 323, Németországban 282. A “teljes állású” robotok száma két éven belül megduplázódhat, így 2017-re Kínában alkalmazhatják a legtöbb robotot a világon.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: northdevonvets.co.uk Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)