Jump to content

DNS felismerő azonosítja be a kutyaürüléket Spanyolországban

2016. 05. 29. 10:53

Az észak-spanyolországi Tarragona városában nincs egyszerű dolga az ebek ürülékétől írtózkodó kutyatartóknak, ugyanis pillanatok alatt beazonosítják őket és megy a büntetés!

A spanyol város komoly elhatározásra jutott a kutyaürülékek egyre gyakoribb felbukkanása miatt és olyan lépésre szánták el magukat, amelyre világszerte nincs példa.

Olyan DNS felismerő szerkezetet készítenek, amely képes felismerni az eb ürüléke alapján a gazdáját. A működési elv arra alapszik, hogy a helyi egyetemen egy komplex adatbázist készítenek, amibe a város összes kutyájától begyűjtik a mintát, amihez majd hozzárendelik a gazdát.

A beazonosított tulajdonos nem jár jól, mert nem csak a kutyapiszok fel nem szedéséért járó büntetést kell kifizetni, hanem a DNS-teszt költségét is. A drasztikus lépésre azért volt szükség, mert a közterület felügyelet és rendőrség nem tudja minden sarkon árgus szemekkel figyelni a kutyasétáltatókat, akik azért jobban szeretik a helyszínen hagyni az ürüléket, mint zacskóba gyűjtve a kukába helyezni.

Az ürülékfelszedés egyébként nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, mert így számos állatról állatra terjedő vírust és betegséget meg lehet előzni.

 

Kép: guim.co.uk Forrás: marmalade.hu |vakaciozzunk.hu