Jump to content

Anglia bizarr múzeuma: a Kutya nyakörv Múzeum

2016. 06. 09. 14:00

A világ számos városa büszkélkedhet furcsa kiállításokkal, és ez alól Anglia sem kivétel. A Leeds-i kastélyban található gyűjtemény több száz évre visszamenően mutatja be a négylábúak ékszerei, ahova őket ennek ellenére nem engedik be.

A gyűjtemény a kutyabarátok és az extrém kiállításokat kedvelők számára is tartogat izgalmas ereklyéket, ugyanis a 17-18. Századi barokkos daraboktól a viktoriánus korabeli öveken át a napjainkig találhatók nyakörvek.

A múzeum alapítója Gertrude Hunt, aki férje emlékére alapította a múzeumot, ahol ötszáz évre visszamenően fellelhetők nyakörvek.

Elsőre talán nem tűnik izgalmasnak a több mint 100 darabos gyűjtemény, de a múzeumba lépve mégis megragadja az ember figyelmét. A kezdetleges nyakörvektől a középkori vadászkutyák nyakörvén át a különböző korszakokra jellemző díszítésű darabokig minden fellelhető. Ezt bizonyítják a 17-18. századi, gazdag barokk berakással ellátott bőr és bársony nyakörvek, valamint az ezüstből készült, gravírozott darabok, melyek osztrák és német hercegek kutyáinak nyakát díszítették.

A legérdekesebbek azok a félelmetes tüskékkel ellátott nyakörvek, melyeket az erdőket járó kutyák védelmére használtak a vaddisznó és medvetámadásokkal szemben.

A stílusváltás azonban az 1900-as évekhez érve érzékelhető volt, ahol a praktikusság helyett inkább a dizájnon volt a hangsúly.

Forrás: vakaciozzunk.hu/ anglia.szallas-utazas-ajanlo.com

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Kép:leeds-castle.com)