Jump to content

Augusztus 20-i tűzijáték a hegyekből

2016. 08. 20. 16:05

Az erdei helyszínek sötétedés utáni látogatása és a nagy érdeklődés miatt fontos, hogy tisztában legyünk néhány óvintézkedéssel, hogy elkerüljük a bajt. Összegyűjtöttük, mire figyelj! 

Az Államalapítás Ünnepén minden tekintet az égre szegeződik, ilyenkor csaknem fél órán át ünnepi fényárban úszik a Budapest feletti égbolt. Rengeteg ember foglalja el ilyenkor a jó rálátást biztosító helyeket családdal, barátokkal, társasággal. A nagy tömeg a belvárosi helyszíneken sem nyújt mindig kellemes élményt, ha azonban ugyanezt a zsúfoltságot a kilátókban és a hegytetőkön található helyekre vonatkoztatjuk, fokozottabb odafigyelésre és felelősebb magatartásra van szükség. Miként az elmúlt egy hét alatt a Vadálló-köveknél történt két sajnálatos turistabaleset is bizonyítja, sokszor csak egy rossz lépés kell, és kész a baj.

A Budapest környéki erdőket évente több millió ember látogatja, az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkön értelemszerűen a népszerű helyek napi látogatottsága is megugrik. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért mindenkit arra kér, hogy az alábbi óvintézkedések betartásával óvja a saját és mások testi épségét, zavartalan ünneplését:    

- Olyan öltözetben és stabil, nem csúszós lábbeliben érkezzünk, amit a környezet, az erdei körülmények megkívánnak.

- Az esti erdőjárásra vigyünk magunkkal elemlámpát és feltöltött mobiltelefont is, hogy probléma esetén segítséget tudjunk hívni.

- Csak olyan helyre induljunk el, amit jól ismerünk. Számítsunk arra, hogy az odafelé világosban megtett úton visszafelé sötétben kell majd hazatalálnunk!

- Mindig legyünk tekintettel embertársainkra, ne tülekedjünk és lökdösődjünk a kilátókban és a hegyoldalakon!

- A jó és zavartalan kilátás sokszor azt jelentheti, hogy az adott területen meredek hegyoldal, sziklás rész vagy esetleg régi bányaterület található. Ilyen helyeken ne menjünk túl közel a hegyoldal széléhez! Sötétben, rossz látási körülmények között amúgy is nagyon nehéz megbecsülni a távolságokat.   

. Ne készítsünk szelfit kilátó/hegyoldal/szakadék/stb. pereméről! A testi épség fontosabb egy fotónál.

- Ha kilátóból vagy hegytetőről szeretnénk élvezni a tűzijátékot, ne fogyasszunk alkoholt, mert akár csak egyetlen bizonytalan lépés is balesetveszélyt jelenthet az éjszakai erdőben vagy hegyoldalban.

- Csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet! A fából épült kilátók közvetlen közelében nem véletlenül nincsenek ilyenek, hiszen a bármilyen véletlen folytán elszabaduló lángok az egész építményt elpusztíthatják.

E pár jó tanács megfogadásával azonban semmi sem állhat a felhőtlen ünneplés útjába, és mindenki nyugodtan átadhatja magát a tűzijáték élményének.

 

Forrás: Marmalade |  Vakációzzunk | Kép: vakaciozzunk.hu