Jump to content

Tavak, vízesések sokasága vár

2016. 10. 12. 19:00

A szomszédba kell utazni, ha meg akarod nézni Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkját. Horvátországban található a Plitvicei Tavak Nemzeti Park, amely a boszniai-horvátországi határ mentén található.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. Az 1949-es alapítású park 300 km2-en fekszik. Igazi gyöngyszem, amely hatalmas élményt nyújt az odalátogatóknak. Legmagasabb pontja a Sliski vrh, amely 1279 méter magas.

Ha Horvátországba ered utad, ezt a pontját ne hagyd ki. Bárkit megkérdezel erről a helyről, áradozni fog a csodákról, amiket ott látott. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a tizenhat egymással összekapcsolódó, lépcsőzetesen elhelyezkedő tavak összesen 92 vízesést is adnak. A vízesések pedig mindig meggyönyörködtetik az embert, pláne ha ennyi és ilyen környezetben zúdul alá. A mohával betakart kövek, az elterülő, vagy lefelé zúduló víz látványa, a csodálatos növénykompozíciók, a felbukkanó állatvilág mind-mind hozzájárul a hely pompájáért. Az erdőkben olyan állatok élnek, mint őz, vaddisznó, róka, farkas, hiúz, de akár barnamedvével is lehet találkozni. Számtalan madárfaj is él ezen a területen.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park területét alsó és felső tavakra szokták osztani. Az alsó tavak nyújtják a legnagyobb és a legszebb vízeséseket. Ezen a részen négy tó van. A felső tavak területén terül el a legnagyobb tó, és több folyó is innen ered. A vadabb, érintetlenebb természet igazi kikapcsolódást, energiával való feltöltődést biztosít.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park területén sétálva, busszal, hajóval is lehet közlekedni. Az igazi természeti kincseket gyalog kell megközelíteni, de így lehet igazán a természethez közel kerülni. Habár nagyon jó, fajárdával kiépített utak vezetnek a nemzeti park területén, babakocsival és kerekesszékkel nem vagy nagyon nehezen járható az út. Aki ellátogat ide, egész napos programként tervezze be a Plitvicei Tavakat, mert látnivaló van bőven. Nyolc túraútvonal közül lehet választani, érdemes kényelmes sportcipőt is bepakolni. Egyáltalán nem véletlen, hogy a világörökség részét képezi.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | pinterest.com/képek)