Jump to content

(Mi) fán terem a cider?

2016. 10. 28. 09:05

A népszerű ital hangzatos nevéből nem sok minden derül ki fajtáját, származását, alkoholtípusát illetően, így ha eddig nem tudta, de gyakorta fogyasztja, most jól figyeljen, mert kiderül mi is az a cider!

Az almabor (angolul cider) az alma levének megerjesztésével nyert alkoholos ital, olvasható a wikipédián. Az fenti magyarázat nem teljesen igaz, ugyanis a nedű szénsavas, alkoholtartalma is a sörrel egyezik meg –ezek kicsit cáfolják bor mivoltát-, viszont nem búzából készül és a szén-dioxidon kevéske alkoholon kívül nincs benne semmi, ami miatt sörnek lehetne nevezni. A cider mint olyan, átmentet képez a sör és a bor között, ez rá a legpontosabb meghatározás.

A nemzetközileg „cider” néven ismertté vált ital, alacsony alkoholtartalommal és milliónyi íz változattal került a polcokra. Alapanyaga az alma. A tradicionális cider készítéséhez apró, kemény, ehetetlen, és nagyon rostos, keserű gyümölcsöt használnak fel. A világ más részein étkezési célú gyümölcsöt és rétesalmát is, hogy az édes és éles jelleget létrehozzák. Az ilyen gyümölcsből készült almaborok karaktere különbözik az almaborhoz való almából készült boroktól.

A cider a nyári esték elmaradhatatlan kelléke, és mindamellett, hogy finom, még egészséges is. Nagyon magas antioxidáns és fenol tartalommal rendelkezik, melyek a szervezet egyensúlyának fenntartásáért és betegségmegelőző tulajdonságukért kedveltek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)