Jump to content

Caesar saláta, ami nevéhez hűtlen, s nem olasz eredetű

2016. 12. 23. 09:30

Minden valamire való gurmannak átfut az agyán a kérdés: vajon honnan ered a saláta Cézárral nevével fémjelzett változata? A válasz egyik fele Mexikóban, másik fele Amerikában keresendő.

A Caesar Sali, ami eredetileg római saláta, kenyér, olívaolaj, fokhagyma, bors, Worcestershire szósz, tojás és parmezán sajt összekeverésével készül, olasz konyhaművészek találmánya, ami Mexikó egy eldugott területén kapta végleges formáját, majd az Álmok Földjét meghódítva, bejárta a világot.

A saláta nevét nem a római császárról kapta, hanem arról az étteremtulajról, aki éttermében először összedobta a könnyed ételt. Keletkezéséről két történet is létezik.

Az egyik történet szerint amolyan szükség-szülte salátával van dolgunk. Ugyanis az étterem kifogyott az alapanyagokból, és a mi Cézárunk mindenféle maradékból (római saláta, extra szűz olívaolajon pirított kenyér-kockák, tojás, szardella, parmezánsajt, Worcestershire-szósz, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma, bors) alkotta meg a nevezetes salátát. Az öntetet pedig, amit használt, vinaigrette-öntetként ismeri az egész világ.

A másik történet szerint 1924. július 4-én (Az amerikai függetlenség napján) egy nagyobb társaság tért be az étterembe. Mivel ekkora tömeg ellátására a konyha nem volt felkészülve, mindenki pánikba esett. Kivéve Cézárt, aki a vendégek előtt, az olasz konyha legalapvetőbb hozzávalóiból keverte össze nevezetes salátáját: római salátát tépkedett apróra, fokhagymás olívaolajjal, frissen facsart citromlével, kevéske Worcestershire-mártással, reszelt parmezánnal, nyers tojássárgával és pirított kenyérdarabkákkal összekeverte, majd sózta és még némi fekete borssal is ízesítette. A fáma szerint a salátának akkora sikere lett, hogy minden asztalnál rendeltek belőle.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakáciozzunk.hu/gasztrokaland.hu | biokalauz.hu | Kép: taste.com)