Jump to content

Elhagyatott párizsi metrómegállók

2016. 12. 27. 17:05

A párizsi metró évszázados történelmet tudhat magáénak. A földalatti megállók több szerelmes búcsúzást őrizhetnek, mint az összes eddig leforgatott romantikus film. Már azonban, legtöbbjük egy letűnt kor emlékét őrzik, hiszen csak elhagyatottan állnak.

A Párizs Metró naponta nagyjából 4 millió utast juttat el a város egyik végéből a másikba. A 16 metróvonalból álló hálózat összesen kb. 211 km hosszú. Olyan távolságot ölel fel, min a Budapest-Sopron távolság. A 16 vonalon futó földalatti közlekedésből sok megálló kiszorult. Egyesek azért, mert nem volt már szükség rájuk, másokat egyszerűen csak nem fejeztek be.

A Victor Hugo megálló a 2-es vonalon található, 1931-ben épült, és pár év használat után lezárták a nyilvánosság elől. AZ ok: a sínek görbék és használhatatlanok. A metró itt sosem áll meg, már vagy 70 éve…

A Saint-Martin-ra keresztelt megállót a 8 és 9-es vonalon járó mind két metró érinti, habár jó néhány éve egyik sem áll meg ott. Az állomást először a II. Világháború alatt zárták be, majd Párizs felszabadulását követően újra megnyitották. Végleges bezárására a Strasbourg-Saint-Denis megálló megépülése miatt került sor.

Ahogy a Porte Molitor úgy a Haxo megálló sem volt megnyitva a nyilvánosság előtt, soha. Ezek a 3-mas és 7-es vonalon találhatóak.

A Porte des Lilas megálló 1 pár peronnal rendelkezik, remekül felszerelt, esztétikusan is kiváló állapotban van, ám metrószerelvények sosem állak meg ott. Ez a megálló többre hivatott ennél. Filmek hátterét és jelenetek helyszínéül szolgál. Nem hiába emlegtik úgy mint: Porte des Lilas Cinema. Egyéként olyan filmekben fellelhető, mint: ”The Fabulous Destiny of Amelie Poulain” és ” Women of the shadows".

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

 

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)