Jump to content

A tenger, ami kettévált

2017. 01. 01. 09:05

A sokat vitatott bibliai történet nem csak a filmkészítők, hanem a tudósok érdeklődését is rendre felcsigázza. Nemrég látott napvilágot a Washington Post online folyóiratában az a publikáció, ami kijelenti: a tenger valójában kettényílt.

A szoftvertervező, Carl Dawis által vezetett kutatás eredményei egészen más magyarázattal szolgálnak, mint amit a Kivonulás könyvében olvashatunk.

A bibliai történet szerint az exodus során a fáraó és katonái elől menekülő Mózesnek és zsidóknak útját állta a hatalmas kiterjedésű Vörös-tenger. A víztömeg túlpartján a megmenekülés várta volna az üldözötteket. Ekkor megtörtént az isteni közbeavatkozás, amikor is a víz kettényílt így a menekülők csoportja átjutott a túlpartra a vízfüggöny között, míg az őket üldöző katonák odavesztek a hullámokban.

A Biblia szerint a Jehova által keltett erős szeleknek köszönhető tenger kettényílása a mai napig olvasható az Ószövetség második könyvében, ám a tudomány most magyarázatot keres ennek valódiságára és a megtörténtére.

A kutatás vizsgálódási szakaszában érdekes felfedezésre jutottak az amerikai tudósok, ugyanis kiderült, hogy valóban volt példa a fent említett jelenségre, ám az nem a Vörös-tengeren, hanem Egyiptom közelében a Földközi-tenger déli részén következhetett be. Itt volt a Nílus ősi ága, amely egy lagúnába ömlött, ami ma Tanisz –tóként él a köztudatban.
Az archeológiai bizonyítékok, korabeli térképek és jelenkori műholdas felvételekre alapozva Dawis létrehozott egy számítógépes modellt, amely bemutatta, hogy mi is történhetett 3000 évvel ezelőtt.

A férfi úgy nyilatkozott, hogy sokkal inkább fizikai és természeti eredetű volt a víz kettényílása, mint egy isteni csodáé.
A víz két oszlopba csoportosulásának oka a tartósan – 12 órán át – süvítő északi 100km/órás szél, ami képes volt arra, hogy létrehozzon egy 3km hosszú és 5km széles ösvényt. Ez a jelen tudományos magyarázata a víz kettényílásának.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)