Jump to content

A posta, ami UNESCO örökséggé vált

2017. 01. 10. 09:05

A Nógrád megyei település szívében fekvő Postamúzeum Hollókő éke, ami a Magyarország egyetlen faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Ismerje meg a múzeumot, ami a postának állít emléket.

A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára. A legfontosabb kritérium a tradicionális építészet és kultúra eredeti állapotában való megőrzése, aminek Hollókő a teljes mértékben eleget tett. Kulturális örökségéből most a Postamúzeum kerül bemutatásra.

Az 1990-es években megnyílt helyiségben most a Palócföld postája elnevezésű kiállítás nézhető meg, ami két terembe mutatja be a palócság postahálózatának fejlődését, az azzal összefüggő relikviákat. Ez alatt pl.: eredeti, korabeli bélyegek, képeslapok, bankjegyek értendők.

A Postamúzeum egyébként számos szolgáltatást nyújt az érdeklődőknek, például az 1867 és 1945 közötti évek rendeleteiben lehet bármely szóra, névre, rendeletszámra keresni, a kötetek tartalmát kényelmesen, gyorsan tanulmányozni.

A Magyar Királyi Posta nemcsak alapítója, hanem gyűjteménygyarapítója is volt a Postamúzeumnak. Az egész országra kiterjedő gyűjtéseket szervezett, például a kezdetektől 1945-ig hat alkalommal (1894, 1916, 1931, 1940, 1941, 1945) adott ki miniszteri rendeletet e tárgyban. Ezt a gyakorlatot a Magyar Posta a háború után is követte, legutóbb központi utasításban 1989-ben rendelkezett a posta muzeális emlékeinek összegyűjtéséről és megőrzéséről. Ennek köszönhetően a Postamúzeum a régmúlt emlékeiből éppúgy őriz posta-, távíró-, távbeszélő-, rádió- és televízió-történeti tárgyakat és dokumentumokat, mint a közelmúlt jelentősebb szakmatörténeti relikviáiból.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | postamuzeum.hu | Kép: pixabay.com)