Jump to content

Látványos jéghegyek sodródása Kanada partjainál

2017. 04. 28. 17:00

Hatalmas jéghegyek sodródnak Új-Fundland és Labrador partjainál. A képződmények némelyike mellett a közeli épületek eltörpülnek. Bár a természeti szépségek rengeteg látogatót vonzanak, a helyi halászok életét igencsak megnehezítik.

A helyiek által Jéghegy-völgynek nevezett régióban a „jéghegyles” sokaknak szezonális hobbi.

Áprilisban általában mintegy 80 észlelésre kerül sor az Atlanti-óceán északi részén, a jéghegyszezon kezdetén, de ebben a hónapban több mint 600 masszív objektumot figyelt meg az amerikai parti őrséghez tartozó Nemzetközi Jégfigyelő Szolgálat.

Az egyik jéghegy igencsak megragadta az emberek figyelmét, hiszen 15 emeletes magasságba tornyosult a vízfelszín fölé, mindez azonban tömegének valószínűleg csak 10 százalékát teszi ki a Times szerint. Az ötszáz lakosú Ferrylandnél Húsvétvasárnap feltűnt, látványos monstrum rengeteg látogatót vonzott, a róla készült képek bejárták a világsajtót. A polgármester hétfői bejelentése szerint az óriás, olybá tűnik, lassan maga mögött hagyja az aprócska várost, ahogyan az óceáni áramlatok ismét mozgásra bírják.

A jéghegyek többsége a grönlandi jégtakaró borjadzásának eredménye. Azt viszont egyelőre nem tudják, miért jelent meg idén ennyi képződmény a régióban. Ennek egyik oka a klímaváltozás lehet a szakemberek szerint, de a szélrendszerek is valószínűleg nagy szerepet játszanak a folyamatban. A helyi halászok életét igencsak megnehezítik a masszív jégdarabok, mivel elállják az utat a tartományi főváros, St. Johns kikötőjébe, ami megélhetésüket veszélyezteti.

Tavaly a szolgálat 687 jéghegyet szúrt ki a hajózási útvonalakon, ami némiképpen csökkenés volt a korábbi évek rekordjaihoz képest. Legutóbb 2014-ben rögzítettek 1546 képződményt, amivel az az év a hatodik legsúlyosabb volt 1990 óta. 2015-ben 1165 jéghegy lebegett el a hajózási útvonalakra.

(Forrás: vakaciozzunk.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)