Jump to content

4 ország, ahol az emberek a legtovább élnek

2017. 08. 11. 15:43

Létezik a bolygón négy olyan ország, ahol a helyiek évtizedekkel tovább élnek a világátlagnál – mi a titkuk? Azt ők maguk árulták el a BBC-nek, a 2017 World Happiness Reportban.

A világ kalandorai évszázadok óta a fiatalság forrását keresik, és úgy tűnik mindhiába. Mert a fiatalság forrása nem egyetlen kézzel fogható dolog, hanem sokkal inkább szokások, tradíciók és az életstílus egymásra hatása. Ékes példája ennek a jelenségnek 4 város, ahol a helyiek jócskán többet élnek a világátlagnál, azaz 71 évnél. Mi a titkuk, és hol kell őket keresni a térképen?

Japán

A felkelő nap országában az átlagéletkor 83 év, ami valljuk be, nem kevés. Világszerte listavezetők, már ami az élethosszt illeti, sőt Okinawa városának lakóit legendák övezik és csak úgy nevezik a települést, mint a ’halhatatlanok földje’. Számos kutatás zajlott a térségben és a mai napig zajlik is, hogy kiderítsék, mi a hosszú élet titka.

A tudomány jelenlegi állása szerint Japánban és főként a ’halhatatlanok földjén’ a hosszú élet első sorban a helyi étrendnek köszönhető. Főként tofu, édes burgonya és hal kerül a tányérokra, ami úgy tűnik szinte konzerválja a testet. Ezen kívül a fiatalok, középkorúak, idősek összetartó közege és az aktív szociális élet is nagyon sokat számít a mentális és fizikai jólét szempontjából.

Spanyolország

A spanyolok a japánokat is leelőzik egészen pontosan három hónappal. Az már köztudott tény, hogy a spanyolok java részére jellemző mediterrán étrend éveket képes növelni az élettartamon, de a tengergyümölcseiből, zöldségekből és könnyed ételeken kívül van még egy titkuk, mégpedig a szieszta. A szisztát a temperamentumos spanyolok igen komolyan veszik. Az ebédidőt követően több üzlet is kétórán át zárva tart, hogy a finom falatokat egy kis pihenéssel fokozzák.

A szieszta mellett azt sem árt tudni, hogy az átlagosnál jóval többet sétálnak, ami szintén hozzájárul az életkor növekedéséhez.

Szingapúr

Az ország legkorszerűbb orvosi szolgáltatásaihoz és az úgynevezett "csoda" egészségügyi rendszerhez való korlátlan hozzáférésnek hála a szingapúriak átlagosan 83,1 évnél többet élnek. Az országban az egyik legalacsonyabb anyai és csecsemőhalálozási arány a világon, és ennek megelőzése is kulcsfontoságú.

De nem csak a környezet, hanem a kulturális gyökerek is közrejátszanak az átlagosnál hosszabb élethez. „Ahogy látod rengeteg ember edz és használja a köztéri kondiparkokat is”- mondta Bino Chua, egy helyi lakos, aki egyben utazó blogger. A sport szeretet mellett a mentális jólétre is nagy hangsúlyt fektetnek a helyiek és a vezetők egyaránt, ugyanis nem rég nyílt meg az első Terápiás park, ami a stressz szint csökkentése és a mentális jóllét növelésének céljából jött létre.

Svédország

A svédeknél a férfiak átlagéletkora töri meg az átlagot. Az ottani hímek átlagosan 81 évet élnek, amit a gazdaság kiváló állapotának, az egészségügy páratlan mivoltának, az állandó anyagi biztonságnak és az ebből fakadó mentális stabilitásnak tudnak be.

Szóval, ha a hosszú élet titkát keressük, akkor sokkal inkább összefüggésekben kell gondolkozni, mintsem egyetlen dolgot kutatni.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)