Jump to content

Misztikus, 3000 éves kastélyra bukkantak szörny helyett egy török tóban

2017. 11. 30. 13:45

Törökország legnagyobb tava egészen más felfedezéssel zárult, mint amire az alámerülő búvárok számítottak: tavi szörny helyett egy legendás királyság kastélyára bukkantak. Már csak egy kérdés maradt: hogyan kerül a Van-tó fenekére a több tonnás objektum?

A projekt vezetője, Tahsin Ceylan a Yüzüncü Yil Egyetem kutatója eredetileg más miatt ereszkedett le Van- tóba. A kutatócsoport az 1995 óta garázdálkodó szörnyet kívánt lencsevégre kapni és tanulmányozni, amelyet már többször láttak a helybéliek.

A szörny állítólag a kréta időszak két dinoszauruszára is hasonlít a maga 50 méteres hosszával. Olyannyira sokan jelentették már a lény létezését, hogy a török hatóság már több kutatócsoportot küldött a helyszínre, hogy bukkanjanak nyomára a lénynek, ám ezek közül egyik sem járt sikerrel. Nos, ha szigorú értelembe vesszük a dolgot, akkor a mostani sem, leszámítva a 3000 éves, tó fenekén fekvő kastély felfedezését.

Ősi uradalom a víz alatt

Az újonnan felfedezett, közel 3000 éves kastély az Uratru civilizáció idején épülhetett azaz i. e. 9. és 6. század között. „Régóta az a szóbeszéd járta, hogy van valami a víz alatt, de a legtöbb régész és múzeumi szakember azt mondta, úgysem találnánk odalent semmit” – mondta a kutatás vezetője a Daily Sabahnak. A szóbeszéd viszont valóssággá vált, ami rácáfolt a kétkedőkre.

A tó fenekén nyugvó kastély egy kilométer hosszan terül el és 3-4 méteres falak veszik körül. Az építmény igen jó állapotban van, ami a tó lúgos vízének tudható be. De, hogy került oda?

A Van-tó vízszintje 3000 évvel ezelőtt jóval alacsonyabb volt, és csak az évezredek előrahaladtával kezdett megemelkedni. Így a környékbeli épületek szépen lassan víz alá kerültek.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)