Jump to content

Vizes köszöntő – mit jelent és honnan ered a hagyomány?

2017. 12. 26. 09:05

A vizes köszöntő egy hosszú időre visszatekintő repülőtéri hagyomány, amely nemcsak üdvözlést, de az angol elnevezésből sejthetően (water salute) tiszteletadást is jelent. Bizonyára legtöbbünk találkozott már a vizes köszöntő látványával, ha máshol nem, a híradóban – de honnan ered és mit jelent ez a tradíció?

A vizes köszöntő alkalmával két nagyteljesítményű tűzoltó autó áll egymással szemben a gurulóút két szélére, melyek a repülőgép érkezésekor vagy indulásakor vízsugarat lövellnek felfelé kb. 45 fokos szögben. A két vízsugár középen a repülőgép felett találkozik, az így kialakult kapu alatt pedig átgördül a gép. A köszöntő ezen része körülbelül fél percet és akár 5000 liter vizet vesz igénybe. Persze az esemény megszervezése időigényesebb, alapos körültekintést igénylő feladat, amely több partner együttes munkáját veszi igénybe: a légitársaság, a Budapest Airport repülőtérforgalmi üzemeltetés, a repülésüzem vezető, a HungaroControl és természetesen a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság.

Annak, hogy egy ilyen „ceremóniára” sor kerül, több oka is lehet:

1.      ha egy új légitársaság első gépe repül

2.      egy új repülőgép első útjára indul

3.      amikor egy légitársaság megnyit vagy lezár egy útvonalat két célállomás között

4.      ha egy pilóta nyugdíjba vonul, utolsó szolgálata előtt vagy után vizes köszöntővel búcsúztatják

Azonban ez a hagyomány nem a légiközlekedésben gyökerezik: egészen az óceánjárók idejéig nyúlik vissza, amelyeket hasonlóképp köszöntöttek vagy épp búcsúztattak, mikor először elhagyták vagy elérték a kikötőt. Minden jel arra mutat, hogy innen jött a Salt Lake City Nemzetközi Repülőtér számára is az ötlet 1920-ban, hogy így fejezzék ki tiszteletüket a Delta Airlines nyugdíjba vonuló pilótái számára.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu;bud.hu | Kép: pixabay.com)