Jump to content

Titokzatos ismeretlen: a világ legeldugodtabb pontja és több 100 háborítatlan törzs

2018. 03. 09. 14:00

A bolygó tele van egzotikus és adrenalinnövelő helyekkel. Ha már unod a turistáskodást, és bekukkantanál a „láthatatlan” emberek, a civilizáció nyűgjétől mentes világába, most virtuális barangolásunk során megteheted! Csatlakozol?

Alig találni a Földön olyan helyet, ahol ne éreztetné hatását a globalizáció vagy épp a civilizáció legújabb trendjeinek bármelyike. Nem véletlen, hogy a tabunak számító, ősi kultúrákat kutatva az ember sokkal több izgalmas pillanatra lel. Elvégre, egy olyan világba kapunk bepillantást, amiről elképzelni sem tudjuk, hogyan működik vagy létezik.

Az említett helyeket, és lakosaikat már csak megközelíteni is hatalmas kihívás, így alig akad róluk használható információ. A brazil kormány FUNAI (National Indian Foundation), elnevezésű törzseket védő és kutató csoportja azonban rendelkezik némi érdekességgel.

Izolált vadon

A legtöbb „érintetlen” törzset Új-Guinea déli részén a dzsungel mélyén találni, akik több okból sem kérnek a civilizációból. Egyrészről földrajzi elhelyezkedésük sem tesz lehetővé, hogy kapcsolatba lépjenek a külvilággal, másrészről nem is tudják, hogy létezik valami sokkal nagyobb, és globálisabb, amihez tartozni, vagy csatlakozni kell.

Az indonéziai Nyugat-Pápua régióban a becslések szerint több mint 40 ilyen ősi törzs él, ám ez a szám csak megközelítőleges, mert a térség hegyvidéki adottságai miatt nagyon nehéz feltérképezni őket, illetve az indonéz kormány betiltotta az összes olyan tevékenységet, ami erre irányul. Az újságírók és emberi jogi szervezetek konkrétan ki vannak tiltva a régió ezen részéről.

A legtöbb törzset mégis Dél-Amerikában, az Amazonas esőerdeiben kell keresni. Végeláthatatlan mennyiségű földterületet „birtokolnak”, mégis oly keveset tudunk róluk.

Halálos találkozások

Szintén találhatók ősi törzsek az Andamán-szigetek szigetvilágában, ami India és a Maláj-félsziget között helyezkedik el. A térképen szinte alig kivehető szigetcsoport számos törzsnek ad otthont.

Persze előfordul, hogy a kíváncsi szemek és a turisták nem bírák ki, hogy ne lépjenek kapcsolatba velük. Legutóbb ez több száz ember életét követelte Jarawán (az Andamán-szigetek egyik csoportja), ahol a beáramló turisták fertőzések tömkelegét hurcolták be. De nem csak váratlan látogatás vezethet végzetes találkozáshoz. Az Észak-Sentinel-sziget nyújt otthont a Sentinel törzs otthonául, akik üdvözlés gyanánt, mindenkire rátámadnak, aki a part közelébe merészkedik, vagy veszi a bátorságot és kiköt.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)