Jump to content

Miért nem ajánlatos éjszaka fotót készíteni az Eiffel-toronyról?

2018. 03. 29. 14:00

Például mert vaskos büntetés lesz a vége. Ha Párizsba készülsz, és az éj leple alatt örökítenéd meg művészi indíttatásból a műemléket, akkor jobb, ha ezt kétszer is átgondolod a szankció elkerülése végett. De mi az ok, amiért csekk a vége az éjjeli képnek?

A Párizs és Franciaország jelképépévé vált Eiffel-torony körül amúgy is számos furcsa szabály kering, amelyek betartatása kisebb-nagyobb sikerrel zajlik, ám egyetlen-egy dologhoz keményen ragaszkodnak a franciák, mégpedig a szerzőijogokhoz.

Egy fotó, több száz euro

Megdöbbentő lehet, de Dániában, Olaszországban és Franciaországban, ahhoz hogy egy műemlékről fényképet készíthessenek az odaérkező turisták, egyenként engedélyt kell kérni, feltéve, ha azokat meg is osztaná, vagy épp eladná. Elméletben ugyanis ezzel szerzőijogsértést követ el az illető.

A  Snopes  magyarázata szerint ugyanis az Eiffel-torony műemléknek számít, amit nappal gond nélkül lehet fotózni – természetesen a képek megosztása nélkül – ám este, a torony fénybe borulását követően már tilos, mert az éjszakai világítás külön önálló művészeti installációnak számít. Az 1983-ban Pierre Bideau tervezte fények ezért jogvédelem alatt állnak.

Persze felmerül a kérdés, hogy az internet és a Facebook világában, ki az, aki betartja mindezt vagy épp egy percre is elgondolkodik a szerzői jogokon, mielőtt megoszt? Nos, akad néhány szerencsétlenebb embertársunk, akik megtapasztalták a franciák törvénytisztelő mivoltát, és komoly pénzbírságot kaptak az éjszaka készített, és publikált kép miatt.

Nincs mit tenni, a szabályzás marad

Az Európai Bizottság néhány évvel ezelőtt próbálta jobb belátásra bírni a szigorú műemléki regulával rendelkező országokat, és leszámítva a franciákat, sikerrel is járt. Franciaország azonban olyan szigorúan ragaszkodik a szerzőijog védelméhez, hogy nincs mit tenni.

Egyébként az érintett régióban nagyon komolyan veszik a szerzői jogokat, így ajánlatos betartani az erre vonatkozó előírásokat.

Az Eiffel-tornyot üzemeltető Société d’Exploitation de la Tour Eiffel amúgy a gyakran ismételt kérdések között kiemelten kezeli, a fényképezésre és a toronyra vonatkozókat, így mindenki tájékozódhat, aki veszi a fáradtságot, hogy elolvassa.

Az e324 méter magas torony egyébként az 1889-es világkiállításra készült. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke. Különlegessége, hogy a toronyban található egy kisebb lakás is, amelyet ma már múzeummá nyilvánítottak, így mindenki számára megtekinthető.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com, wikimedia.org)