Jump to content

A „halhatatlanok” szigetének titka

2018. 04. 08. 09:00

A festői szépségű, Okinava szigetén található falu már jó ideje foglalkoztatja mind a kutatókat, mind a laikusokat, mivel a statisztika szerint a lakosok számához viszonyítva ott él a legtöbb 100 évnél idősebb ember. Magát a szigetet is szokás a „halhatatlanok” szigeteként emlegetni, mivel még a Japán társadalomban is kiugróan magas az ország ezen csücskében a 90 év feletti életkort megélők aránya.

 

„70 évesen gyermek vagy, 80 évesen fiatal, ha pedig 90 évesen őseid magukhoz szólítanak, kérd meg őket, hogy várják meg, míg be nem töltöd a százat” – ez a felirat olvasható a japán Ogimiben. A falut világszerte úgy ismerik, mint a matuzsálemek települését.

A hosszú élet titkát évezredek óta keresik. Az orvostudomány nagy léptékű fejlődése előtt a kuruzslókat és az alkimistákat foglalkoztatta, mi azoknak az öregeknek a titka, akik szellemileg frissen és fizikailag mondhatni egészségesen élik mindennapjaikat 80 vagy 90 éves kor felett is.

Az étrendjükben rejtőzik a hosszú élet titka

Több kutatást is végeztek a lakosok körében az elmúlt évtizedek alatt, hogy kiderítsék hosszú életük titkát. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a helyiek egészségüket és magas életkorukat speciális étrendjüknek köszönhetik.

Az Ogimiben élők rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és az alapvetően egészségesnek tartott japán konyhához képest is kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaznak az ételeik. Számos ételük alapja a náluk gojaként ismert balzsamkörte. A húsok közül pedig a halakat részesítik előnyben, de csak heti egy-két alkalommal.

A Nyugat vívmányai őket is elérték

Azonban a második világháború idején és azt követően a szigeten állomásozó amerikai katonák meghonosították a nyugati civilizáció vívmányait, így a gyorséttermeket is. A feldúsult, kevésbé egészséges étrend pedig hamar kifejtette káros hatását, megnőtt a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint máj- és veseproblémákkal küzdők száma, és némiképp csökkenni kezdett a szigetlakók átlagos élettartalma.

Érdemes pár életmódtippet ellesni tőlük

Azonban a japánok nem adták fel minden étkezési szokásukat. Az úgynevezett miso a mai napig szerves részét képezi a reggelijüknek, amely többek között tengeri algából, szardíniából és shii-take gombából áll, amit főtt rizzsel, főtt hallal és párolt zöldséggel fogyasztanak.

Gyakran esznek Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, polipot, rákot vagy kagylót. Főzési szokásaikra jellemző, hogy alapvetően kerülik az erős fűszerezést, így nem nyomják el ételeik ízét.

Kerülik az alkoholfogyasztást is, amennyire csak tehetik. Baráti és családi összejövetelekkor is inkább előnyben részesítik az egészséges zöld és fekete teát, amely ugyancsak kedvező hatást gyakorolnak a szervezetükre.

A hagyományok tisztelete lehet egészségük záloga

A tradíciók tisztelete jelen van a mindennapjaikban, és ez a gasztronómiájukban is megnyilvánul. Elmondható, hogy általános jólét uralkodik az országban, mindezek miatt nyugodtan és bizakodóan hajthatják álomra a fejüket a japánok, és összességében ezért tudhatják magukénak a világ egyik legmagasabb várható élettartalmát.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)