Jump to content

Mi a jövő természetvédelmi feladata?

2018. 04. 21. 17:00

A természetvédelem középpontjában eddig főként a védetté nyilvánítás állt, ám a jövőben az élőhelyek természetvédelmi kezelése és az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése lesz a legfontosabb feladat.

A fenti új természetvédelmi feladatról Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára beszélt pénteken, a Föld napja alkalmából Budapesten tartott központi rendezvényen, ahol átadták az idei Pro Natura díjakat és emlékplaketteket, valamint a Herman Ottó szellemisége díjakat is.

Az állami természetvédelem mellett szükség van a társadalom közreműködésére is

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az ország területének egyharmadán fennmaradt a természetközeli állapot, ám ennek megőrzése állandó beavatkozást igényel. A magyar állami természetvédelmi rendszer európai viszonylatban is rendkívül erős, mivel a tíz nemzeti park mellett 300 ezer hektár védett területet áll állami tulajdonban, és csaknem kétezren dolgoznak az állami természetvédelemben.

Rácz András szerint a sokrétű állami feladatrendszer ellátásához a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, civil szervezetek és a kutatóműhelyek támogatására is szükség van. Szorgalmazta továbbá a természetvédelemhez kapcsolódó egyéb feladatok társadalmi elfogadottságának javítását, egyebek mellett a történelmi emlékhelyek fenntartását, a régészeti lelőhelyek védelmét, valamint az ökoturizmus népszerűsítését.

A klímaváltozás és a túlnépesedés miatt egyre több a környezetvédelmi feladat

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója hangsúlyozta, hogy a környezet védelme terén egyre gyarapodnak a tennivalók a klímaváltozás és a túlnépesedés miatt. A Föld napja cselekvő ünnepként arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy a bolygót épp az emberektől kell megvédeni. A környezet védelme – mint fogalmazott – nem korlátozódhat csupán egy-egy alkalomra, hiszen az év minden napján szükség van rá.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)