Jump to content

Empire State, New York ikonikus felhőkarcolójának 12 lenyűgöző titka

2018. 05. 22. 09:00

Építése óta a New York-i felhőkarcoló, akárcsak a Szabadság- szobor, ikonikus szimbólumává vált Amerikának. Napjainkban ugyan vannak már építmények melyek magasságukkal überelik, de ha felhőkarcolóról van szó, mindenkinek ez ugrik be. A dalokat ihletett Empire State izgalmas építészeti titkokat és történeteket tud magáénak. Less be a kulisszák mögé!

A Fifth Avenue éke negyven éven át viselhette a legmagasabb felhőkarcoló címet, s jóllehet, hogy vetélytársai felülmúlták, ám mégis ez maradt sokak számára A felhőkarcoló.

Az art- deco stílusú Empire State méretei valóban lenyűgözőek. 102 emelete 381 méterre nyúlik az égbe, és ha hozzászámoljuk az ötvenes években hozzá épített tv torony magasságát, akkor összesen 449 méter magas. A földben 2 emelet mélységig nyúlnak alapjai és maga az épület 331 000 tonna. Az építkezés gyors ütemben zajlott. Hetente négy és fél emeletet húztak fel. 1931-ben a gazdasági válság közepén lett átadva, így jó ideig üresen állt. Ezért az utca embere elkeresztelte Empty State-nek. A teljes bérbeadás 10 évet váratott magára.

Építése során 54 400 tonna acélszerkezetet, és 10 millió téglát használtak fel, továbbá 700 kilométernyi vezeték fut a falakban. Csak az ablakok felülete összeadva két hektár!

A lépcsőház leginkább az évente megrendezett versenyről híres. A verseny győztese átlagosan húsz perc alatt ér fel az 1860 darab lépcsőfokon.

Az Empire State-ben kialakított irodahelyiségekben 15 000 ember dolgozik. A felvonók óránként 10 000 ember szállítanak.

82. és 102. emeleti körteraszáról lenyűgöző panoráma nyílik az egész városra. Kezdetben azonban a terasz és az épület egyaránt az öngyilkosjelölteket vonzotta, és 1945-ben a rossz látási viszonyok miatt beleütközött egy repülőgép is. Így kezdetben szomorú hírnévre tett szert.

Az évek múlásával azonban a negatív hullám kezdett alábbhagyni, és szépen lassan New York és Amerika szimbóluma lett, ami minden bakancslistán szerepel.

(Forrás: vakaciozzunk.hu/A világ száz csodája | Kép: pixabay.com, maxpixel.net)