Jump to content

Mégsem a Csomolungma a Föld legmagasabb pontja

2018. 05. 24. 16:50

Minden évben ezrek vágnak neki a Himalájának, hogy meghódítsák a Föld legmagasabbnak vélt pontját, a Csomolungmát. Azonban a legújabb mérések szerint mégsem ez a legmagasabb hegycsúcs. Az új rekorder Ecuadorban található.

Minden viszonyítás kérdése

A legutóbbi mérések szerint bár az Andok részét képező, Ecuadorban található Chimborazo csak 6248 méter – míg a Csomolungma a 8500 métert is meghaladja –, mégis a dél-amerikai hegycsúcs számít a Föld legmagasabb pontjának a Föld középpontjából mérve.

A szakértők ezt az új megállapítást azzal magyarázzák, hogy a hegységek az egyenlítő közelségében jóval magasabbak, mint a bolygó bármely más pontján. Mivel a domborzati elemek az egyenlítő közelében kidudorodnak, a sarkok felé pedig lelapulnak, épp ezért tekinthető a Chimborazo az új legmagasabb pontnak, mivel ez esik legtávolabb a magaslatok közül a Föld középpontjától.

Továbbra is nagyobb kihívás marad a Csomolungma meghódítása

A tudósok azt nem vonják kétségbe, hogy továbbra is nagyobb kihívás és népszerűbb célpont marad a Himalája az Andoknál. Mert míg a Csomolungma alaptáborába továbbra is tíz napba telik a feljutás, és több hetet vesz ezt követően igénybe a magaslatban uralkodó állapotokhoz való alkalmazkodás, addig a Chimborazo meghódítása két nap aklimatizálódás után kivitelezhető egy gyakorlottabb hegymászó számára.

Egy másik mérési módszert alapul véve az is kiderül, hogy a Chimborazo valóban az Andokon belül sem számít csúcstartónak. Aconcagua-hegy a csaknem hétezer méteres tengerszint feletti magasságával lekörözi a világ új legmagasabb pontjának kikiáltott bércet.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)