Jump to content

Az óceánok és a tengerek legfőbb szennyezője?

2018. 09. 10. 12:00

Évente mintegy 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amelyekhez cellulóz-acetátból készülnek a cigarettafilterek. Ezek elméletileg előbb-utóbb lebomlanak ugyan, de a folyamat akár tíz-tizenöt évet is igénybe vehet.

A 20. század közepétől a dohánygyártó vállalatok arra törekedtek, hogy a szűrők használatával eloszlassák a termékek súlyos egészségkárosító hatásai kapcsán felmerülő aggályokat. Azonban több vizsgálat is bebizonyította idővel, hogy a cigaretták füstjében található rákkeltő anyagokkal szemben ezek az apró műanyagok nem jelentenek hatékony védelmet – magyarázta Thomas Novotny, a San Diego-i Állami Egyetem közegészségüggyel foglalkozó professzora.

Az állatokra is veszélyt jelentenek a káros vegyületek

Az Ocean Conservancy – magyarul Óceángondnokság – nevű nonprofit szervezet 1986 óta minden évben átfogó tisztítást végez az Egyesült Államok partjain – olvasható a cikkben. A csoport szerint a cigarettacsikk a leggyakoribb hulladék, amely az amerikai tengerpartokon előfordul.

Az összegyűjtött szemetet több alkalommal is vizsgálatoknak vetették alá, amelyek során kiderült, hogy a szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak. Az adatok alapján a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatók ki a veszélyes vegyületek.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a hulladékmentes óceánok kampány igazgatója szerint egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy a csikkekből kioldódó anyagok rövid és hosszú távon milyen hatást gyakorolnak a vízi élővilágra.

Keresik a környezetkímélő megoldásokat

A gyártók az elmúlt években több kísérletet is tettek arra, hogy műanyagmentes, környezetkímélő filtereket fejlesszenek ki. Erőfeszítéseik eddig kisebb sikerekkel jártak, de a hathatós megoldáshoz további vizsgálatokra lesz szükség a jövőben.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)