Jump to content

Milyen lehet az élet mínusz 70 fokban? Élet a világ leghidegebb városában

2018. 12. 13. 16:05

Azt hiszed, hogy neked nagyon rossz, mert fázol a -3 fokban? Ha ez megnyugtat, van, akiknek ennél sokkal, de sokkal rosszabb. Az oroszországi Ojmjakon faluja ugyanis elnyerte a ’világ leghidegebb állandóan lakott települése’ címet, a legalacsonyabb hőmérséklet, amit itt mértek, -71,2 fok volt.

 

A Kelet-Szibériában található Ojmjakon a világ leghidegebb települése, nem is csoda hogy nem sokan tülekednek az itt lakhatásért, lakóinak száma csupán 521 fő. Az átlaghőmérséklet télen -50 Celsius fok körül mozog, ha -52 fok alá esik, bezárják az iskolát.

Különleges felkészülést követel ez a zord időjárás a falu lakóitól is. A házakban nem építhetnek mellékhelységet, ugyanis a csövek azonnal elfagynának ebben a farkasordító hidegben, így a kert végébe járnak a külső vécébe. El lehet képzelni, milyen érzés lehet nekivetkőzni reggelente a -50 fokban...

A mobiltelefonok ilyen alacsony hőmérsékleten nem működnek, az autóval rendelkező lakók pedig kénytelenek egész nap járatni a motort attól való félelmükben, hogy ha egyszer leállítják, képtelenek lesznek újra beindítani a járművet.

A holttestek eltemetése sem egyszerű, három napig tart ugyanis, amíg sikerül a fagyos földben elég mély sírgödröt kiásni, a talajra azonban előtte így is máglyát kell rakni, hogy valamennyire felengedjen.

Mivel a gabonafajták nem teremnek meg a fagyott földben, a legtöbben jobbára húst esznek, rénszarvast, nyers halat, de a gyakran fogyasztanak fagyott húst is. Az egyik helyi specialitás pedig nem más, minta fagyasztott ló vér makaróni ágyon.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)