Jump to content

IoT-fejlesztés a veszélyeztetett fajok védelmében

2019. 05. 02. 09:00

A természetvédők új utakat keresnek az orvvadászok megállítására. A Dimension Data és a Cisco 2015-ben alapította meg a Connected Conversation nevű kezdeményezést. A cél a dél-afrikai vadvilág megóvása különféle intelligens eszközök és megoldások – szenzorok, CCTV kamerák, biometria és wi-fi – segítségével a térség olyan területein, ahol egyébként csak nehezen érhető el az elektronikus kommunikáció.

 

A projekt különlegessége, hogy az állatok helyett az emberek tevékenységét kísérik figyelemmel. Amennyiben valaki a kijelölt területre behatolva szokatlan tevékenységet folytat, a vadőrök azonnal figyelmeztetést kapnak minderről, így még időben megelőzhetik a bajt.

Mindez azért is kiemelt jelentőségű, mert a World Wildlife Foundation (WWF) jelentése szerint a déli fehér rinocéroszok nincsenek messze attól, hogy felkerüljenek a veszélyeztetett fajok listájára. A fekete rinocéroszokból pedig mára alig több mint 5.000 példány maradt, így ez a faj veszélyeztetettnek minősül.

Dél-Afrikában található a legtöbb orvvadász a világon, akik a megölt állatok szarvának feketepiaci eladásával komoly összegekhez jutnak. A rinocéroszszarvat ugyanis még az aranynál is magasabb áron lehet eladni. Sajnos vannak, akik azt hiszik, hogy a szarvnak gyógyító ereje van például a rákbetegségek esetén.

A védelmi projekt Zambiában és Kenyában már elindult, de a világ számos más pontján is tervezik a bevezetést. Nagy az érdeklődés például India és Új-Zéland részéről is. 

Bruce Watson, a Cisco Alliance természetvédelmi felelőse és csoportvezetője elmondta, az orrszarvúaktól kezdve az elefántokon és az oroszlánokon keresztül a tobzoskákig minden veszélyeztetett fajt szeretnének megmenteni. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy több mint 7.000 veszélyeztetett faj él világszerte.

Mivel már két indiai tigrisparkból is kaptak megkeresést, így következő útjuk oda vezet. De felkeresik Új-Zélandot is a ráják, a bálnák és a cápák védelme érdekében. Sőt, az Amerikai Egyesült Államok sem maradhat ki a sorból, egy Montanában kialakítandó préri park is érdeklődik ugyanis „okos” megoldásaik iránt. Majd következik Dél-Amerika, ahol a jaguárok és a hegyi oroszlánok megóvása a cél.

A számok önmagukért beszélnek, 2017 januárja óta ugyanis az ellenőrzött területen nem veszett oda egyetlen rinocérosz sem orvvadászatban. Dél-Afrikában egyébként országos szinten is csökkent az orvvadászat, 2018 első 8 hónapjában ugyanis 508 orrszarvút öltek meg, ami 26%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek ellenére sok még a tennivaló. 

Az állatok védelme mellett a Connected Conservation a munka hatékonyságának növelése, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia alkalmazása és még kifinomultabb szenzorok használata érdekében. Watson továbbá a drótkerítések jelentőségét is hangsúlyozta, melyeknek köszönhetően drasztikusan csökkent a védett területekre történő behatolások száma - írja az m2mzona.hu

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)