Jump to content

Betiltják bizonyos naptejek használatát a korallok megmentéséért

2019. 06. 27. 10:00

Mexikóban, Hawaiin és már Palauban is arra biztatják a turistákat, hogy használjanak korallbarát termékeket a napozáshoz.

Hawaiin 2021-ben lép érvénybe az a törvény, mely szerint tilos lesz az olyan napvédő krémet használata, amelyek oxibenzont vagy octinoxátot tartalmaznak – olvasható a The Guardian hírei közt.

Hasonló szabály már érvényben van Mexikóban, ahol bizonyos fürdőhelyeken tiltják a biológiailag nem lebomló naptejek használatát.

Palauban 2020-tól nem használhatók majd bizonyos vegyi anyagokat tartalmazó naptejek, amelyek a korallok pusztulását okozhatják. Egyes naptejek behozatala tiltva lesz, és elkobzással jár majd, illetve ezer dolláros (280 ezer forintos) büntetés is kiszabható.

A naptejeket két nagy kategóriába lehet sorolni: a fizikai fényvédők egyfajta pajzsot képeznek bőrünkön, és szétszórják a napsugarakat, míg a kémiai fényvédők a bőrbe szívódva fejtik ki a védelmet. 

A korlátozás a kémiai fényvédők azon fajtáira irányul, melyek oxibenzont tartalmaznak, amely a leggyakoribb összetevőnek számít a naptejeknél.

Craig Downs 2015-ös tanulmánya szerint, melyet a napvédő krémek tengeri élővilágra gyakorolt hatásáról készített, az összetevő rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező hatással van a korallzátonyokra.

Az összetevő szétroncsolja a korallok DNS-állományát, hozzájárul az elszíntelenedésükhöz, ezáltal elősegíti a pusztulásukat.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)