Jump to content

5 dolog, ami tiltólistás a repülőgépen

2019. 11. 13. 17:05

A repülőgép olyan, mint együtt élni 3 idegennel egy szobában: nyomasztó, zsúfolt, és nem csinálhatod azt, amihez kedved szottyan. Persze van, aki fittyet hány a többi utasra. De mi az, a néhány dolog, amit inkább jobb elkerülni a repülő fedélzetén?

Egy 5 és fél órás út kellően unalmas és hosszú ahhoz, hogy az ember a végére a legképtelenebb dolgokkal szórakoztassa magát, és ezzel akarva akaratlanul a közvetlen környezetét. No persze erre nem mindenki vevő. A Reader’s digest és a Smartertravel.com összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, arra az esetre, hogy mit ne csináljuk az utazás során.

Ne mászkálj mezítláb!

A légutaskísérők sok mindent láttak már landolni a kárpiton hányástól a vérig, így nem véletlenül néznek döbbent szemekkel arra, aki mégis mezítelen talppal mászkál a fedélzeten. „Számtalanszor láttunk már olyat, hogy valaki a székétől a mosdóig zokni és cipő nélkül közlekedett, ami nem jó ötlet, mert a föld tele van baktériumokkal, ráadásul néha üvegszilánk is kerülhet a földre egy-egy elejtett üvegből” – mondta a Reader’s diegest-nek a 24 éve stewardessként dolgozó Linda Ferguson.

Viszont ne is ülj egész végig a székben!

Az „economy-class szindróma” néven is gyakorta emlegetett mélyvénás trombózis esélye repülés közben megnövekszik. Főleg abban az esetbe fokozódik a kialakulása, hogyha több órán keresztül ugyan abban a pozícióban ülünk. Ellenben a fedélzeten tett néhány perces séta csökkenti a trombózis kialakulásának lehetőségét, illetve serkenti a vérkeringést.

Ne kapcsold ki légkondit a széked felett!

Hogyha fázni kezdesz a fedélzeten, okosabb felhúzni egy pulcsit, mintsem kikapcsolni a légkondit. Mégis miért? Mert a légkondicionáló működése biztosítja a fedélzeten az utazási idő alatt, hogy a bőr ne száradjon ki. Kikapcsolás helyett inkább oldalra fordítsd el a fejet.

Ne felejts el hidratálódni!

A kiszáradt, kaparó torok hátterében nem csak a sós finomságok állnak. A repülőgép fedélzete alacsony nedvességtartalmáról ismeretes. Könnyedén kiszáríthatja a bőrt, épp ezért például a légiutaskísérőknek fejenként fél liter vizet minimum meg kell innia.

Ne aludj el az ablakok mellett!

Köztudott, hogy az ablakmelletti ülést pontosan erre szokták használni, de a gyakorlott stewardess szerint ez mégsem a legjobb ötlet. „A gép fedélzetén köhögnek, tüsszögnek, összetapogatják a repülő belsejét. Ha annak dönti neki az ember a fejét, az annyit tesz, mintha baktériumágyon feküdne. Nem túl egészséges.”

A fenti dolgokat betartva, mindannyiunk utazása kényelmesebbé és kellemesebbé válik. Tartsuk így szem előtt őket, mielőtt gépre szállunk!

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)