Jump to content

Japán különleges ünnepe

2020. 04. 21. 08:30

Március idusán kezdetét veszi az egyik legszínpompásabb japán ünnep a Hanami. A pazar távol-keleti ünnep, mire elér hozzánk, néhány képpé redukálódik, pedig sokkal jelentőségteljesebb a sakura virágzás, mint az valaha is gondoltuk volna.

A hanami, aminek szó szerinti jelentése: „virágnézés”, nem más, mint az ország egyik legszentebb ünnepe. A cseresznyefa virágzása március végétől május elejéig tart, amiről a meteorológiai intézet előrejelzéseiben is beszámol. Még külön neve is van ennek a fajta előrejelzésnek, ami magyarul a „cseresznyevirágfrontra” fordítható.

Hanami

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi. A színpompás virág egyben az ország jelképe és kultúrájuk szerves része. A cseresznyevirágról és az ünnep apropójáról létezik egy legenda, miszerint a Fuji hegység istennője Konohana Sakuya Hime, minden évben, tavasszal újjáéleszti az elhalt virágokat. Az újjáéledés legfőbb szimbólumává a cseresznyefa virága vált, a sakura. A virág szirmai az állandó megújulást, az újjászületést és az élettel járó elmúlást jelképezik a japán kultúrában.

A legenda szerint minden tavasszal, Konohana Sakuya Hime istennő a Fujit cseresznyevirágokkal díszítette, így a sakura virágzása a japán kultúrában a tavasz eljövetelével egyenlő, amit több napos ünnepség sorozattal, a Hanami-val köszöntenek.

A Hanami hasonló a piknikezéshez, amit családi és baráti körben rendeznek az emberek. Nappal és éjszakai is szokás a hanami, amit az utóbbi esetben jozakurának („cseresznyefák éjszaka”) neveznek. Sokhelyütt, mint a tokiói Ueno parkban is, papírlámpásokat függesztenek ki az éjszakai hanamira.

A Hanami nem más, mint a fákban való gyönyörködés, ami neve is jelent: virágnézés. A természet szemkápráztató pompájában való gyönyörködés során ételek-italok kerülnek elő a kosarakból és egyfajta spirituális, lelki feltöltődés is övezi az eseményt.

A virágnézés hagyományát a japánok a kínai Tang dinasztiától vették át, a 700-as évek elején. A Hanami a kezdetekkor a gazdagok és tehetősek kiváltsága volt Japánban, és csak évtizedekkel később terjedt el a szegényebb társadalmi réteg körében a tavasz megünneplése.

A tavasz köszöntét ünneplő fesztiválok megszervezése nem egyszerű, mivel a fák virágai két hónapon át nyílnak országszerte, változó időpontokban. Nem beszélve arról, hogy az időjárás is befolyással van a cseresznyefa virágzásra, de az évszázadok óta fennálló kultusznak való hódolást semmi sem gátolhatja. Minden évben gyönyörű fényképek ezrei járják körbe a világot, ám élőben jelen lenni Japán egyik legnépszerűbb ünnepén, felbecsülhetetlen, és a képek nem tudják visszaadni azt a valóságot.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)