Jump to content

Négy titokzatos hely, ahova most beleshetsz

2020. 05. 07. 09:05

Vannak világszerte olyan létesítmények, és a hétköznapi halandók elől elzárt helyek, ahova ritkán nyerhetünk bepillantást. Ilyen például a Magbunker, a Vale do Javari Rezervátum vagy épp a Mágneses sziget. Itt a vissza nem térő alkalom, hogy a beless a színfalak mögé!

Rikán adódik alkalom, amikor az ember részletesen betekintést nyer, egy szupertitkos vagy épp a nyilvánosság számára korlátozott módon hozzáférhető helyre. Legyen szó komplexumokról vagy természeti csodákról, minden esetben izgalmas dolgokat tapasztalhatunk. Lássuk a legtitokzatosabbakat!

Es Vedrá

A Baleár-szigetekhez tartozó Es Vedra szikla állítólag misztikus, mágneses erővel bír. A szikla ezért szigorúan le van zárva, senki sem léphet rá, és még a közelébe is tilos menni. Az ok? Még a szakemberek sem tudják, hogy mekkora mágneses erővel bír, ahogy azt sem, hogy az milyen hatással lenne az emberi szervezetre.

Az Es Vedrá nevű szigetnél található sziklánál mérték a harmadik legerősebb geomágneses erőt a bolygón, ami elismerésre méltó teljesítmény, tekintve hogy az első helyezett a listán a Bermuda háromszög, amit az Északi sark követ. Viszont hasonlóan a durva mágneses erőt kibocsátó helyszínekhez, az Es Vedránál is kiakad az iránytű, és megbolondul a technika, sőt a madarak is elvesztik tájékozódási képességüket!

Ez a sziget is része egy titokzatos energia háromszögnek, amit los “Triángulos del Silencio”, azaz a Csend háromszögének neveznek. A legismertebb ilyen háromszög, a Bermuda háromszög.

Titkok és legendák lengik körül a sziklát, egyesek szerint az egyiptomi piramisokhoz vittek innen sziklát, míg mások úgy vélik, hogy ez volt az a sziget, ahol a szirének énekeltek Homérosz Odüsszeia című művében. Mindenesetre a spanyol kormány lezártatta a szigetet, ahova senki sem léphet be.

Spitzbergák, Nemzetközi Magbunker

A Norvégiában található megabunker egy magtároló a norvégiai Spitzbergákon. A norvég kormány hozta létre abból a célból, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén. Legalábbis ezt tudni róla.

Vannak azonban olyan elképzelések, amelyek arról szólnak, hogy a magbunkert egy bekövetkező, mindent elsöprő természeti katasztrófa esetére hozták létre, ugyanis a hegyoldalban, a Spitzbergák területén, 120 méter mélyen egy alagút található, ahol az átlaghőmérséklet -18 fok, a páratartalom minimális, és a mikroklímát automatikus szabályzórendszer figyeli. Ez az egyetlen hely, ahol a lenullázott természet újrakezdhetne éledését egy természeti katasztrófa esetén. A magtározóban világ minden tájáról találhatóak vetőmagok vannak, senki sem léphet be emiatt.

Vale do Javari Rezervátum

Az Amazonas mentén élő bennszülöttek rezervátuma található Brazíliában, ami a Vale do Javari Rezervátum névre hallgat. Senki sem léphet be a területre, egyrészt saját testi épségük, másrészt a bennszülöttek természetes életmódjának megőrzése érdekében, ugyanis a mai napig léteznek olyan törzsek, amelyek soha, semmilyen módon nem érintkeztek a külvilággal.

A közel 77.000 négyzetkilométernyi területen nagyjából kétezer fő élhet. A légi felvételeket elemző kutatók szerint 14 törzs élhet a világtól teljesen elszigetelve, nyolc faluban a rezervátum területén.

Club 33

A kiváltságosak klubja, ahova alig léphet be bárki. A New Orleans-i klubot maga Walt Disney alapította 1967-ben, és tagjai közt csak híres politikusok, közéleti személyek, és tekintélyes vagyont felvonultató befektetők találhatók.

A Club 33-ban habár illusztris társaság verődik össze, a klubnak helyszínt adó ház nem hivalkodó. S mégis mennyi az annyi, amiért átlépheted a küszöböt? Az első befizetés 10 450 dollár (kb.: 2 894 900 Ft) a tagdíj pedig minden évben 3275 dollár (kb.: 907 000 Ft).

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)